Home » » Το κρίσιμο τετ-α-τετ Παπαδήμου με Σαμαρά

Το κρίσιμο τετ-α-τετ Παπαδήμου με Σαμαρά

Written By Djordje on Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 | 08:44



Εκλογές το αργότερο έως τον Απρίλιο, ψήφιση των διαρθρωτικών –και αν χρειαστεί και των δημοσιονομικών– μέτρων, ψήφιση της δανειακής σύμβασης με το Μνημόνιο που θα την συνοδεύει, περιλαμβάνει το πακέτο των καθαρών λύσεων που θα καταθέσει αύριο στον Αντώνη Σαμαρά και εν συνεχεία και στους Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Καρατζαφέρη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. 

Η έλλειψη συνοχής και αποτελεσματικότητας που έδειχνε έως τώρα η κυβέρνηση, οι διαφορετικές στρατηγικές προσώπων και κομμάτων που την στηρίζουν, η αδυναμία του ιδίου του Λουκά Παπαδήμου να εμφανιστεί ως πραγματικός πρωθυπουργός αρχής γενομένης από τη συγκρότηση της κυβέρνησης τη σύνθεση της οποίας αποφάσισαν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που την στηρίζουν, οδήγησαν σε αδιέξοδο. «Ως εδώ» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, μετά τη χθεσινή απαράδεκτη εικόνα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου και ανακοίνωσε την απόφασή του για συναντήσεις με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα βρεθεί τελικά λύση στη συνάντηση Παπαδήμου-Σαμαρά, καθώς το κόστος για όποιο κόμμα ρίξει την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο. Άλλωστε, δεν εκτιμούν –όπως κάποιοι άλλοι πιστεύουν – ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει στρατηγική την επιστροφή στη δραχμή. Αντιθέτως «άγνωστος Χ» θεωρείται η στάση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργου Καρατζαφέρη, ο οποίος έθεσε πρώτος το δίλημμα «ή παράταση του βίου και του χαρακτήρα της κυβέρνησης ή εκλογές εδώ και τώρα». 

Παράλληλα, η απόφαση του Λ. Παπαδήμου για εκλογές έως και τον Απρίλιο, οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε πιο γρήγορες αποφάσεις όσον αφορά την διαδοχή ή όχι του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και τον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού, καθώς όσο πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο θα δυσκολεύει η ανάδειξη του νέου προέδρου με εκλογές από τη βάση. 

Το δύσκολο για τον Α. Σαμαρά θα είναι να αποδεχθεί την ψήφιση νέων μέτρων. Έως τώρα τα μέτρα αυτά αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές (π.χ. άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων), εν συνεχεία, όμως, θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορούν και τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων, αφού το έλλειμμα θα ανέλθει τουλάχιστον στο 10% από 9% που είχε προϋπολογιστεί. Εν συνεχεία και αφού ολοκληρωθεί το PSI, θα πρέπει να ψηφιστεί η δανειακή σύμβαση και το νέο Μνημόνιο. 

Θα του επιρρίψει την ευθύνη

Εάν ο Α. Σαμαράς δεν δεσμευτεί στην ψήφιση των μέτρων και του νέου Μνημονίου, ο Λουκάς Παπαδήμος δεν θα απειλήσει με εκλογές ή με παραίτηση. «Η υλοποίηση των δεσμεύσεων αποτελεί προϋπόθεση για να καταλήξει το PSI, αλλά και να υπογραφεί η δανειακή σύμβαση. Ανέλαβε την ευθύνη να μην ψηφιστούν τα μέτρα και να ναυαγήσουν PSI και δανειακή σύμβαση» αναμένεται να πει χαρακτηριστικά στον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός. 

Εγκαταλείπεται ο ανασχηματισμός – Θα απομακρύνει υπουργούς

Η πραγματοποίηση εκλογών Μάρτιο ή Απρίλιο αποκλείει πλέον το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός, πάντως, διαμηνύει ότι δεν θα διστάσει να απομακρύνει υπουργούς που δεν ανταποκρίνονται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στα καθήκοντά τους. 

Εκλογές από 18 Μαρτίου έως 13 Μαΐου 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν, εφόσον όλα πάνε καλά, από την Κυριακή 18 Μαρτίου έως την Κυριακή 13 Μαΐου. Βεβαίως θα πρέπει να αποκλειστεί η 15η Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα), όπως και η επομένη -του Θωμά-, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκλογές την Κυριακή των Βαΐων είχαν γίνει και την περίοδο των συγκυβερνήσεων του 1989. 

Υπουργικό σήμερα για τη δικαιοσύνη

Το Υπουργικό Συμβούλιο πάντως συνεδριάζει το μεσημέρι σήμερα με θέμα το νομοσχέδιο του Μιλτιάδη Παπαϊωάννου με τίτλο «δίκαιη δίκη και αντιμετώπιση φαινομένων αρνησιδικίας».

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger