Home » » Ελλάδα ώρα μηδέν: Στάση πληρωμών και χρεοκοπία βλέπει ο ξένος Τύπος

Ελλάδα ώρα μηδέν: Στάση πληρωμών και χρεοκοπία βλέπει ο ξένος Τύπος

Written By Djordje on Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012 | 12:24



Σε δηλώσεις της στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2012  δεν θα είναι το τέλος του ευρώ, όπως εκτιμούν αρκετοί οικονομολόγοι.  «Είναι απίθανο η νομισματική μονάδα να εξαφανιστεί το 2012», δήλωσε και πρόσθεσε όσον αφορά την Ελλάδα:

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν βεβαιώσει και επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά τους (να διατηρηθεί η Ελλάδα στο ευρώ), εμείς μπορούμε να το υποστηρίξουμε αυτό».
Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν ξεκαθάρισε σήμερα ότι το ύψος του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι εντός των ορίων των 130 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο Οκτώβριο. Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι η Αθήνα ίσως χρειασθεί περισσότερα χρήματα λόγω της περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών στην ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαγί, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δήλωσε:

«Η Κομισιόν έλαβε μία ξεκάθαρη εντολή στις 26 Οκτωβρίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα. Υπάρχει ένα σαφές μέγεθος σε αυτά τα συμπεράσματα, δεν έχουμε άλλη εντολή εντολή και θα παραμείνουμε σε αυτό το μέγεθος, έτσι οι συζητήσεις που θα έχουμε με τις ελληνικές αρχές θα βασίζονται σε αυτή την εντολή, υπό τις ξεκάθαρες παραμέτρους που συμφωνήθηκαν».

Σε ό,τι αφορά το PSI, σημείωσε ότι οι συζητήσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των τραπεζών προχωρούν και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό.
Πλησιάζει η στάση πληρωμών
Τον «κατακλυσμό» φέρνουν δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο. Με τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται εκτός χρονοδιαγράμματος», η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζει ότι η στάση πληρωμών πλησιάζει καθώς «Τα συνδικάτα αντιτάσσονται σε μειώσεις μισθών και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες είναι σκληρές».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το γεγονός ότι τα συνδικάτα αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε μειώσεις μισθών είναι ένα χτύπημα για τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για την εκταμίευση των 130 δις ευρώ του νέου πακέτου διάσωσης.
Προϋπόθεση είναι επίσης η παραίτηση τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών από το 50% των απαιτήσεών τους που ισοδυναμεί με ποσό 100 δις ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις μπλοκάρουν, καθώς το ΔΝΤ δεν θεωρεί πλέον επαρκή την παραίτηση των πιστωτών από το 50% των απαιτήσεών τους, λόγω της πτώσης της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους φοβούνται απώλειες 65 έως 75% των απαιτήσεών τους, ενώ υπάρχει αμφιβολία, εάν θα υπάρξει συμμετοχή όλων των ιδιωτών πιστωτών.
Επομένως ο στόχος της μείωσης του χρέους κατά 100 δις ευρώ θα μπορούσε να αποτύχει. Αυτό το ποσό θέτει ωστόσο το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για τη χορήγηση νέων δανείων.
Η κυβέρνηση παρήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες ελάχιστο έργο, υπογραμμίζει η εφημερίδα, καθώς οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ προετοιμάζονται για τη μετά το Γ. Παπανδρέου εποχή, ενώ οι υπουργοί της ΝΔ δεν θέλουν να πάρουν άλλα αντιδημοφιλή μέτρα, καθώς με την είσοδό τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου έχασαν την εύνοια των ψηφοφόρων.
Η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία
Την άποψη ότι «η Ελλάδα οδεύει προς χρεοκοπία» διατυπώνει εκ νέου σήμερα ηWall Street Journal σε κύριο άρθρο της.
Η εφημερίδα αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους (με έμφαση στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Καψή όσον αφορά την κρισιμότητα της σημερινής συγκυρίας), με την εκτίμηση ότι πιθανόν να μην είναι πλέον δυνατό για την Αθήνα να αποφύγει τη χρεοκοπία, καθώς – όπως εξηγεί- από τα 350 δισεκατομμύρια του χρέους της, μόνο τα 206 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια των επενδυτών, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στα χέρια της ΕΕ, του ΔΝΤ ή της ΕΚΤ.
Αυτό σημαίνει το κούρεμα «απειλεί» μόνο αυτά τα 206 δις και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η Αθήνα χρειάζεται ένα κούρεμα της τάξης του 50%, ώστε – σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ – το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο, φτάνοντας το 120% επί του ΑΕΠ.
Όλα αυτά δε είναι ελάχιστα αισιόδοξα όσον αφορά την ανάπτυξη, την είσπραξη φόρων κλπ, επισημαίνει.
Ένα πρόβλημα που αφορά το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων προσθέτει η WSJ, ότι οι τράπεζες κατέχουν μόλις το 60% αυτού του χρέους, ενώ το υπόλοιπο βρίσκεται στα χέρια των διαφόρων hedge funds και άλλων επενδυτών, οι οποίοι δεν είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να συνεργαστούν (σε εθελοντική βάση), πόσο μάλλον που κάποιοι από αυτούς κατέχουν ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας (CDS), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα να έχουν κάποιο κίνητρο να προκαλέσουν μία χρεοκοπία, ώστε να λάβουν στο ακέραιο την αξία των ομολόγων που κατέχουν.
Ελληνική χρεοκοπία και πτώση του ευρώ
Υπό τον τίτλο «Οι φόβοι για νέα κρίση οδηγούν σε κατακόρυφη πτώση το Ευρώ» και «Γονατίζει το ευρώ η Αθήνα», οι εφημερίδες Die Welt και Berliner Morgenpostεπισημαίνουν σε ταυτόσημα ρεπορτάζ τους επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας και οι φόβοι για κλιμάκωση της κρίσης που θα συμπαρασύρει και άλλες χώρες της ευρωζώνης αποτελούν τα αίτια της συνεχιζόμενης πτώσης της ισοτιμίας του ευρώ.
Οι οικονομικοί συντάκτες των εφημερίδων αναφέρονται διεξοδικά στις «ιδιαίτερα ανησυχητικές δηλώσεις» του πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας σε περίπτωση που δεν εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα εξυγίανσης.
Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ επισημαίνεται ότι η εκταμίευση της δόσης τον Μάρτιο εξαρτάται και τη φορά αυτή από την εκτίμηση της τρόικα ότι η χώρα «έχει κάνει σοβαρές προόδους στην υλοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί».
Πιο σημαντική από την εκταμίευση της δόσης από το πρώτο πακέτο βοήθειας – σημειώνει το ρεπορτάζ – είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το δεύτερο πακέτο, το οποίο προβλέπει συνολική βοήθεια 130 δις ευρώ.
«Αρχικά αναμενόταν ότι η νέα συμφωνία θα είχε ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του περασμένου χρόνου...Οι διαπραγματεύσεις όμως με τους ιδιώτες επενδυτές – τονίζεται - τραβούν σε μάκρος», σημειώνει το ρεπορτάζ.
Κνοτ: Η αποβολή μίας χώρας θα οδηγούσε την Ευρωζώνη σε κατάρρευση

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η αποβολή μίας χώρας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση θα οδηγούσε σε κατάρρευση της Ευρωζώνης. «Εάν καταστήσουμε δυνατή μια μη εθελούσια έξοδο από την ευρωζώνη, αυτό θα οδηγούσε με απώλεια εμπιστοσύνης προς το ευρώ», τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξή, σύμφωνα με την Deutsche Welle, προσθέτοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με πρόσκληση προς τους κερδοσκόπους να συνεχίσουν με άλλες χώρες.

Η τοποθέτηση του κ. Κνοτ αφορούσε στο ερώτημα «εάν θα ήταν προτιμότερο να αποβληθεί από την Ευρωζώνη η Ελλάδα».

Πάντως, προέβη στην εκτίμηση ότι το ενιαίο νόμισμα καθαυτό θα επιβίωνε της κατάρρευσης της Ευρωζώνης, καθώς οι οικονομίες των χωρών του ευρώ συνδέθηκαν τόσο στενά μεταξύ τους τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να μην είναι πλέον δυνατή η κατάργηση του ευρώ.

ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger