Home » » Χωρίς «κόκκινες» γραμμές η κυβέρνηση για μισθούς - συντάξεις

Χωρίς «κόκκινες» γραμμές η κυβέρνηση για μισθούς - συντάξεις

Written By Djordje on Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 | 10:43



Ο Λουκάς Παπαδήμος βάζει όλα τα θέματα στο τραπέζι. Θεωρεί πως το μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα ευθύνεται για την πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. 

Η τρόικα πιέζει και ζητά μείωση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, κάτι με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί και ο Πρωθυπουργός. Επίσης ο Λ. Παπαδήμος τάσσεται υπέρ της μείωσης των επικουρικών συντάξεων. 

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο Mega, δεν δεσμεύτηκε για κανένα θέμα. Η νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται προ των πυλών, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δηλώνει ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Τα χρονικά, όμως, περιθώρια που έχουν θέσει οι δανειστές μας, πιέζουν ασφυκτικά. 


Ο Παντελής Καψής υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ψάχνει την καλύτερη δυνατή λύση για να προστατευτεί η ανταγωνιστικότητα» αλλά παρά τις επίμονες ερωτήσεις δεν απάντησε για το ποια είναι η «κόκκινη» γραμμή για την ελληνική κυβέρνηση. «Κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας την φράση του Πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο. 


Σίγουρος δεν ήταν ούτε και για τον κατώτατο μισθό. «Αυτή την στιγμή δεν αλλάζει ο κατώτατος μισθός» είπε χαρακτηριστικά. Τάχθηκε επίσης υπέρ της μείωσης των επικουρικών συντάξεων: «Δεν θέλουμε οριζόντιες περικοπές, αλλά δεν μπορεί η επικουρική σύνταξη να είναι μεγαλύτερη από την κύρια».

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα

Ο Γιάννης Παναγόπουλος μιλώντας στον Real Fm 97.8 χαρακτήρισε «κοινοβουλευτική» εκτροπή μία ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, τόνισε πως θα προσέλθει στον διάλογο αλλά δεν θα συζητήσει θέματα που αφορούν την εθνική συλλογική σύμβαση. 


Ο κατώτατος μισθός στην Ευρώπη

Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ο 8ος μεγαλύτερος ανάμεσα στις 14 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και ο 7ος μεγαλύτερος ανάμεσα στα 20 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία ισχύει αυτό το καθεστώς. 

Τα 20 από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλέπουν στην εθνική τους νομοθεσία τον καθορισμό ενός ελάχιστου μισθού. Υπάρχουν χώρες, όπου ο κατώτερος μισθός ρυθμίζεται νομοθετικά είτε με νόμο που εισηγείται η κυβέρνηση, είτε μετά από συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που κυρώνεται με νόμο, όπως συμβαίνει στο Βέλγιο και την Ελλάδα.

Στα υπόλοιπα 7 κράτη, δεν υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένη κατώτερη αμοιβή αλλά αποτελεί προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων. 

Ο κατώτερος μισθός δεν κατοχυρώνεται με νόμο στη Δανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, Κύπρος, την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, καθώς και σε δύο υποψήφιες για ένταξη χώρες, την Κροατία και την Τουρκία. Στη Γαλλία, κατοχυρώνεται με νόμο το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, ενώ στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Δανία, τη Φιλανδία, τη Σουηδία και τη Γερμανία, οι κατώτεροι μισθοί διαμορφώνονται από συλλογικές συμβάσεις που αφορούν στους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας και επεκτείνονται εν συνεχεία στο σύνολο των εργαζομένων του κλάδου. 

Εκτός από το θεσμικό πλαίσιο, μεγάλες διακυμάνσεις στα πλαίσια της Ευρωζώνης παρουσιάζει και το ύψος του κατώτερου μισθού που διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. 

Ο μεγαλύτερος βασικός μισθός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat του Ιουλίου του 2011, καταγράφεται στο Λουξεμβούργο με 1.757,56 ευρώ ανά μήνα και οι χαμηλότεροι μισθοί στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία με 158 και 123ευρώαντίστοιχα. 

Στα ίδια επίπεδα, κινούνται οι κατώτερες αμοιβές και στις άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα. Στην Αλβανία, ο βασικός μισθός είναι 143,69 ευρώ στην Τουρκία 263,28ευρώκαι στη Σερβία 167,25ευρώ.



 ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger