Μείωση 10% των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και φορολογικές ελαφρύνσεις για τις συνεπείς επιχειρήσεις αναμένεται να ζητήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ) από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ζητώντας πάντα την σύμφωνη γνώμη και της ΓΣΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Real.gr, η πρόταση αυτή θεωρείται υλοποιήσιμη από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
Ειδικότερα η μείωση αυτή θα αφορά εργοδότες που πληρώνουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να αποτελέσει και ένα κίνητρο προς τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν τις εισφορές στην ώρα τους για να μην καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα, το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και ασφαλισμένων ανέρχεται στο 44,5% του μισθού και αναμένεται να φτάσει με την νέα μείωση στο 34,5%. Με αυτό τον τρόπο η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί ότι οι επιχειρηματίες θα πεισθούν να καταβάλουν εισφορές και ότι θα περιοριστεί η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαπαφυγή.
Μάλιστα σήμερα το απόγευμα οι πρόεδροι των εργοδοτικών οργανώσεων θα πραγματοποιήσουν άτυπη συνάντηση, προκειμένου να καθορίσουν στην στάση τους απέναντι στην ΓΣΕΕ, της οποίας η διοίκηση συνεδριάζει αύριο. Από το αποτέλεσμα της οποίας θα εξαρτηθεί το αν θα συμμετάσχει ή όχι η ΓΣΕΕ στην διαδικασία διαλόγου με τον ΣΕΒ και τους εκπροσώπους των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών σχετικά με τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και τις ασφαλιστικές εισφορές.
Όπως αποκάλυψε η Realmoney, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο «πάγωμα» των επιδομάτων και των ωριμάνσεων (τριετιών) με στόχο να συγκρατηθούν τα μεσαία εισοδήματα. Αυτό αναμένεται να πλήξει περίπου 2 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι λαμβάνουν μέσες μηνιαίες αποδοχές από 1.100-1.200 ευρώ. Ακόμη ενδέχεται να ζητήσουν και κατάργηση της αύξησης που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ τον Ιούλιο, η οποία αγγίζει το 2,5%.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει ούτε βήμα πίσω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ δεν απέκλεισε η κυβέρνηση να ετοιμάζει πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση 13ου και 14ου που ζητεί η τρόικα.
Ο κ. Παναγόπουλος δεν εμφανίστηκε αρνητικός στη συνάντηση που έχουν ζητήσει οι εργοδοτικές οργανώσεις, επισημαίνοντας πάντως ότι το μόνο που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι μείωση των εργοδοτικών εισφορών, με την προϋπόθεση να καλυφθούν με άλλους τρόπους οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων.
Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Εργασίας σχετικές πηγές τόνισαν ότι δεν προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, εκτός αν κάτι τέτοιο αποφασιστεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Δηλαδή, αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα.
Συνδικαλιστικά στελέχη, επισημαίνουν ότι -κατά τα φαινόμενα- οι αρμόδιοι υποβαθμίζουν την ανοχή των πολιτών και υποτιμούν την αντοχή τους, ενώ προειδοποιούν ότι σε περίπτωση μονομερούς παρέμβασης εκ μέρους της κυβέρνησης, οι εργαζόμενοι θα εξαντλήσουν κάθε συνδικαλιστική, νομική και πολιτική δυνατότητα.
Πάντως, στην επιστολή της, η τρόικα επιμένει στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι, ενώ αυτοί περικόπηκαν στον δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον ιδιωτικό. Μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.
Έτσι, κατά την επίσκεψη της τρόικας στη χώρα μας θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο μισθολογικό και συνταξιοδοτικό, καθώς ζητείται μια πλήρης εικόνα με λεπτομερή κατάλογο των επικουρικών συντάξεων που θα μειωθούν, και τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού στα πρότυπα της Πορτογαλίας (που φτάνει μόλις τα 566 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα είναι 751 ευρώ), καθώς και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου