Του Σωτήρη Καψώχα
Χωρίς κόκκινες γραμμές και με περισσή ενδοτικότητα ετοιμάζεται η κυβέρνηση να εισέλθει στη νέα διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής της τρόικας, το κλιμάκιο της οποίας καταφθάνει στην Αθήνα τη Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου.
Όπως δήλωσε στη Real money υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, «στο τραπέζι του διαλόγου με την τρόικα θα τεθούν όλα τα μέτρα διαρθρωτικού και μόνιμου χαρακτήρα και το εύρος τους περιλαμβάνει από νέες περικοπές μισθών μέχρι και απολύσεις στον δημόσιο τομέα». Διευκρίνισε ότι «η τρόικα, κατά την πρόσφατη αναχώρησή της από την Ελλάδα, κατέστησε σαφές πως πρέπει να ανακοινωθούν τώρα οι παρεμβάσεις για την περίοδο 2012-2014 και να υπάρξει δέσμευση των τριών κυβερνητικών κομμάτων ότι τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επεξεργάζεται με στενούς του συνεργάτες το πλαίσιο των μέτρων που θα παρουσιαστεί στην τρόικα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της δόσης των 89 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, που θα προβλέπεται στη νέα δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πακέτο περιλαμβάνονται:
• Η νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο, με περικοπή των λεγόμενων ειδικών μισθολογίων, βάσει των οποίων αμείβονται περίπου 280.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Αφορά, δηλαδή, τις κατηγορίες εργαζομένων που εξαιρέθηκαν από τις σαρωτικές μειώσεις μισθών του Ενιαίου Μισθολογίου - Βαθμολογίου που ψηφίστηκε το 2011. Στο σχέδιο περικοπών αναμένεται να περιληφθούν δικαστικοί, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων και μέσης εκπαίδευσης, καθώς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
• Με δεδομένη την πίεση των δανειστών για απολύσεις το 2012, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο κατά 150.000 άτομα έως το 2015, εξετάζεται νέο «κύμα» εφεδρείας στον στενό δημόσιο τομέα, που ενδέχεται να αφορά περίπου 45.000 υπαλλήλους, καθώς και απολύσεις εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ο αριθμός των οποίων μπορεί να ανέλθει στις 25.000 φέτος.
• Νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ του Δημοσίου, ώστε να υπάρξει άμεσο δημοσιονομικό όφελος.
• Κατάργηση όλων των φορολογικών απαλλαγών και περικοπή του συνόλου των προνοιακών επιδομάτων, τα οποία θα χορηγούνται πλέον με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.
• Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τα οποίο, αυτή τη φορά, θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τα βασικά επαγγέλματα και κατάργηση όλων των εξαιρέσεων. Θα αφορά, μεταξύ άλλων, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς - αρχιτέκτονες.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου