Home » » Τελευταία ευκαιρία;

Τελευταία ευκαιρία;

Written By Djordje on Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012 | 07:31



Του Θάνου Αθανασίου

Με το ένα πόδι εκτός ευρώ βρίσκεται ουσιαστικά η Ελλάδα, καθώς η αμφισβήτηση για την δυνατότητα της χώρας να βάλει σε τάξη τα του οίκου της αυξάνει, οι εταίροι χάνουν την υπομονή τους, το PSI βρίσκεται σε αχαρτογράφητα ύδατα και οι ενδείξεις πως ακόμα και η συγκυβέρνηση υπό τον Λ.Παπαδήμο δεν φέρνει αποτελέσματα ολοένα και πληθαίνουν. 

Δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων από το νέο σχήμα και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το οικονομικό επιτελείο απέτυχε να εφαρμόσει τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί για την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης με κορυφαίο παράδειγμα την περίφημη εφεδρεία. Η συγκεκριμένη εισήγηση βρίσκεται ήδη στα χέρια των ιθυνόντων της Κομισιόν και εκτός απροόπτου θα αποτελέσει τμήμα της εισήγησης του Ο.Ρεν στο κολέγιο των επιτρόπων αύριο Τετάρτη. 

Η Κομισιόν, ο πρόεδρος Μπαρόζο και οι ευρωπαϊστές θέλουν με κάθε κόστος να αποφύγουν να επικρατήσουν οι φωνές στην ΕΕ που ζητάνε από το Συμβούλιο να «τραβήξει την πρίζα», όπως μεταφέρει στο real.gr στέλεχος της Κομισιόν που είναι σε θέση να γνωρίζει τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζύ στο Βερολίνο. 

Η Α.Μέρκελ φέρεται να μοιράστηκε με τον Ν.Σαρκοζύ εισηγήσεις 2 εκ των 17 συμβούλων της, που αναφέρουν ότι η Γερμανία και το κοινό νόμισμα μπορεί να επιβιώσει και χωρίς την Ελλάδα, στην απευκταία περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις για το PSI καταρρεύσουν ή η χώρα εξακολουθεί να μην εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Πρόκειται για τις ίδιες εισηγήσεις που είχαν επικρατήσει και την εποχή της απόπειρα του Γ.Παπανδρέου να κάνει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Στη βάση της εισήγησης περιέχεται, σύμφωνα με όσα έχουν περιέλθει σε γνώση των στελεχών της Κομισιόν, ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών που θα έχαναν από μια ελληνική στάση πληρωμών το Μάρτιο και η πρόθεση για διεθνή οικονομικό έλεγχο στην Ελλάδα μέχρι να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει ήδη λάβει από τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ. Ακόμα και αν αυτές οι εισηγήσεις αποτελούν απλά «ασκήσεις επί χάρτου» και «θα γίνει το παν για να μην επικρατήσουν», όπως αναφέρουν κύκλοι της Κομισιόν, το βέβαιο είναι πως στη Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ και έντονη δουλειά, «το συντομότερο δυνατό, από αυτή την κυβέρνηση, αλλά και την επόμενη». 

Η Α.Μέρκελ και ο Ν.Σαρκοζύ, εκφράζοντας τουλάχιστον άλλους 5 εκ των εταίρων, δήλωσαν άλλωστε ξεκάθαρα ότι χωρίς ανταλλαγή ομολόγων δεν υπάρχει νέο δάνειο 130 δισ., άρα και αυξημένη δόση το Μάρτιο, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Χωρίς επιτυχές πρόγραμμα ανταλλαγής το ΔΝΤ θα αποχωρήσει όπως έχει δεσμευτεί από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και το ίδιο θα πράξει μονομερώς και η Γερμανία, βάση παλαιότερης δήλωσης της Α,Μέρκελ στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να ελπίζει ούτε καν στην εξάντληση του παλαιού δανείου των 110 δισ. που θα μπορούσε να εκταμιεύσει άλλα 5 δισ. το Μάρτη και άλλα 10 τον Ιούνιο. 

Όλα τα παραπάνω, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν στην Κομισιόν, είναι «σε γνώση του Έλληνα πρωθυπουργού» ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε Βρυξέλλες και Αθήνα, επιθυμώντας καταρχήν να επαναβεβαιώσει τη στήριξη των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα σε σχέση με τα μέτρα. Ο Λ.Παπαδήμος φέρεται να έχει μεταφέρει στις Βρυξέλλες και δει στην Κομισιόν ότι τα κόμματα ενώ έχουν ψηφίσει τον προϋπολογισμό δεν του επιτρέπουν να εφαρμόσει τα μέτρα που ήδη προβλέπονται σε αυτόν. Σε πολλά σημεία, με βάση την ίδια πληροφόρηση, δεν μπορεί να ελπίζει ούτε καν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, την οποία ελέγχει ο Γ.Παπανδρέου. Ο Λ.Παπαδήμος φέρεται μάλιστα να διαμηνύει ότι αν οι πολιτικοί αρχηγοί δε του δώσουν το ΟΚ να προχωρήσει σε ότι είναι αναγκαίο τότε αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει. Είναι προφανές ότι “το περιθώριο ως το Μάρτη”, έχει μετατραπεί σε «περιθώριο λίγων εβδομάδων».

Από την άλλη στις Βρυξέλλες, στελέχη της Κομισιόν με αρμοδιότητα την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος ξεκαθαρίζουν ότι τα μέτρα του περίφημου mail προς την κυβέρνηση «δεν είναι παρά αποτελέσματα παρελθούσης διαπραγμάτευσης», ουσιαστικά «ελληνικές προτάσεις-δεσμεύσεις για τις οποίες υπάρχει υπόσχεση υλοποίησης», όχι όμως «βίβλο της τρόικας». Στην πράξη η Κομισιόν μέσω κύκλων εκφράζει την αίσθηση ότι η κατάσταση συνεχίζει και αντιμετωπίζεται από την ελληνική πλευρά «πρόχειρα» και η εκτεταμένη συζήτηση περί ιδιωτικού τομέα αποπροσανατολίζει από το γεγονός ότι «ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα στο δημόσιο». 


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger