Ρεπορτάζ: Απολλωνάτου Εύη
Σε σκληρό παζάρι μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών επενδυτών εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων κατά 50%, από το οποίο εξαρτάται και η οριστικοποίηση της δεύτερης δανειακής σύμβασης ύψους 130 δισ. ευρώ.
Οι επενδυτές, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, πιέζουν να κουρευτούν και τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ύψους 46 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση απειλεί να ενεργοποιήσει την ρήτρα συλλογικής δράσης, η οποία θα καθιστά υποχρεωτικό το κούρεμα για όλους τους πιστωτές στην περίπτωση που το αποδεχθεί το 75% των επενδυτών.
Εν μέσω αυτού του κλίματος φθάνει στην Αθήνα σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσάρλς Νταλάρα που από κοινού με ανώτατο σύμβουλο της BNP Paribas, Jean Lemierre ηγούνται των διαπραγματεύσεων από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Τσάρλς Νταλάρα, ο επικεφαλής του IIF «θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους».
Την ίδια στιγμή το πρακτορείο Reuters με δημοσίευμα του αποκάλυψε ότι το PSI κινείται εκτός στόχου, καθώς υπάρχει χαμηλή συμμετοχή των ιδιωτών που εκτιμάται στο 75%. Τραπεζικές πηγές της Ε.Ε. είπαν ανώνυμα στο πρακτορείο ότι είναι πιθανό οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να κληθούν να αυξήσουν την συνεισφορά τους στο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
«Οι κυβερνήσεις εξετάζουν μία αύξηση στην συμμετοχή τους στο βάρος» είπε τραπεζική πηγή των Βρυξελλών, που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις και εκτίμησε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι μικρότερη από 75%, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους θα είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Οι πηγές υποστηρίζουν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, αλλά επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα τόσο περιορίζεται η εθελοντική συμμετοχή των κατόχων ελληνικώνομολόγων.
Έτσι, υπάρχουν ενδείξεις από κυβερνητικούς κύκλους της ευρωζώνης, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι υπουργοί συνειδητοποιούν πως ενδεχομένως να χρειαστεί να ενισχυθεί το δεύτερο πακέτο στήριξης στην περίπτωση που η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι μικρότερη των προσδοκιών.
Πληθαίνουν οι φωνές για αύξηση του δεύτερου πακέτου
Η Ελλάδα βρίσκεται αυτές τις μέρες στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε αυτές τις μέρες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ με την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο. Το Βερολίνο αλλά και το Παρίσι πιέζουν για συμφωνία στο PSI το ΔΝΤ, το οποίο ζητά μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Ενδεικτική είναι η «διαρροή» από γερμανική πηγή στην εφημερίδα Handelsblatt ότι η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε πως ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά «ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» η βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή της την Τρίτη στο Βερολίνο. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, χαρακτήρισε «πρώτη προτεραιότητα» της ευρωζώνης την Ελλάδα και ειδικότερα την επίτευξη συμφωνίας για το κούρεμα και για την οριστικοποίηση της δεύτερης δανειακής σύμβασης.
Ευ. Βενιζέλος: Σε καλό δρόμο το PSI
Σε ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις με τον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε καλό δρόμο. «Οι συζητήσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο. Θέλω να ελπίζω ότι με την στήριξη των θεσμικών μας εταίρων το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει τις βασικές παραμέτρους και τον θεμελιώδη στόχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος που θα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 δις ευρώ, ή περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και θα είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2020» υπογράμμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Εμπόδια και στοιχήματα από τα hedge funds
Έντονες φαίνεται ότι είναι οι αντιδράσεις των hedge funds που κατέχουν ελληνικά ομόλογα και εμφανίζονται απρόθυμα να δεχθούν την συμφωνία για το κούρεμα.
Δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο αναφέρουν ότι οι θέσεις των hedge funds είναι τόσο ισχυρές που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την συμφωνία την οποία προωθεί το ΔΝΤ, ενώ ρισκάρουν ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο και γι’ αυτό αρνούνται να δεχθούν μείωση στα κέρδη τους.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου