Home » » Φτάσαμε στο παρά πέντε

Φτάσαμε στο παρά πέντε

Written By Djordje on Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012 | 10:44



Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου

Το σημερινό Εurogroup θα κρίνει στις Βρυξέλλες την επάρκεια της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών και θα δώσει το πράσινο φως στον EFSF να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την συγκέντρωση των ποσών που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την υποστήριξη της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του PSI. 

Αν όλα πάνε καλά, όπως σχολιάζουν κοινοτικές πηγές, δε θα χρειαστεί στο ενδιάμεσο άλλη Σύνοδος Κορυφής, αλλά την σφραγίδα τους στη Συμφωνία θα δώσουν οι αρχηγοί κρατών στις 1και 2 Μαρτίου κατά την τακτική τους συνάντηση. 

Οι 17 υπουργοί του ευρώ εντέλλονται άλλωστε από το ανακοινωθέν της συνόδου της 30ης Ιανουαρίου «να κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την υλοποίηση της Συμφωνίας». Ανάμεσα στην Ελλάδα και τα χρήματα του νέου δανείου στέκεται μόνο η υπογραφή του μνημονίου κατανόησης και οικονομική πολιτικής της περιόδου 2012-2015 και η επικύρωσή του από τον ελληνικό κοινοβούλιο. Κατά τα λοιπά, το γερμανικό, το γαλλικό και τα άλλα κοινοβούλια των εταίρων έχουν εγκρίνει τα απαιτούμενα ποσά στο πλαίσιο της κύρωσης της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου. 

Ο Γιούνκερ πάντως το’πε και το‘κανε. Την περασμένη Παρασκευή ενημέρωσε τον τύπο πως «θα αποφανθεί για τη σκοπιμότητα της σύγκλισης ενός Εurogroup την επόμενη εβδομάδα», συμπληρώνοντας ότι «θα ενημερωθείτε εγκαίρως». Χθες το πρωί ενημέρωσε πως «θα αποφασίσει μέχρι το βράδυ» και περί τις 18:30 ώρα κεντρικής Ευρώπης είχε αποστείλει email με την απόφασή του να συγκαλέσει τη σύνοδο των 17 υπουργών οικονομικών σήμερα Πέμπτη και πάλι στις 18:00. Αυτή ήταν και η μόνο φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα που οι υπουργοί οικονομικών των χωρών της ζώνης του ευρώ ειδοποιήθηκαν να έρθουν στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με ότι είχε διακινηθεί στην Αθήνα σε σχέση με διάφορες θρυλούμενες ημερομηνίες. Είχε προηγηθεί ένα τηλεφώνημα από τον πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο που ενημέρωνε τον Λουξεμβούργιο ομόλογό του ότι στην Αθήνα «τελειώνουμε». Παρομοίως τέτοιο τηλεφώνημα έλαβε και ο αρμόδιος επίτροπος Ο.Ρεν, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τους συνεργάτες του στην γενική διεύθυνση οικονομικών, καθώς το απόγευμα θα χρειαστεί να κάνει αναλυτική τοποθέτηση.

Όπως ενημερώνουν το real.gr πηγές της Κομισιόν, σε λίγες ώρες, κατά τη συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός οικονομικών δεν θα είναι ο μόνος που θα ανακοινώσει τα μέτρα και το περιεχόμενο της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Ο αρμόδιος επίτροπος θα κληθεί να εκφράσει την επίσημη θέση της Κομισιόν, για το αν κρίνει την συμφωνία επαρκή, μέχρι ποιο βαθμό, τι ακόμα περιμένει από την Αθήνα και μέχρι πότε, ενώ θα σχολιάσει και την ποιότητα της πολιτικής δέσμευσης της ελληνικής πλευράς. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Ρεν θα επιφυλαχθεί για την στάση του ελληνικού κοινοβουλίου - άποψη που συμμερίζεται μεγάλη μερίδα των υπουργών - και θα ζητήσει την άμεση υπερψήφιση των συμφωνηθέντων. Από εκεί θα κριθεί και η πολιτική δέσμευση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων «και όχι από μια κόλα χαρτί με την υπογραφή τους», σχολιάζουν κύκλοι της Κομισιόν, που βλέπουν με ανησυχία «το αντάρτικο των βουλευτών». Χωρίς κάποια μεγάλη ανατροπή πάντως, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί μπορεί να τηρηθεί, και η ανταλλαγή των ομολόγων να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη θέση που τη φέρνει η λήξη ομολόγων της 20ης Μαρτιού. 

Επιπλέον με το πρόβλημα της Αθήνας λυμένο οι 17 μπορούν να πάρουν αποφάσεις και για τα δικά τους δάνεια (επιτόκια χρονοδιάγραμμα) ή και για τα ομόλογα της ΕΚΤ, μειώνοντας κι άλλο το επίπεδο του ελληνικού χρέους. Αρκεί στην Αθήνα να γίνονται οι μεταρρυθμίσεις. 


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger