Home » , » Τίποτα δεν έχει κλείσει – Όλα τα μέτρα στο τραπέζι

Τίποτα δεν έχει κλείσει – Όλα τα μέτρα στο τραπέζι

Written By Djordje on Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012 | 19:15



Του Κων/νου Ρομποτή

Μετ’ επιτάσεως η τρόικα ζητά εδώ και τώρα η κυβέρνηση να πάρει τα πιο επώδυνα μέτρα από την στιγμή που μπήκε στο Μηχανισμό Στήριξης. Στη σύσκεψη που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τους υπουργούς Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών και Άμυνας τους ενημέρωσε για την αμετακίνητη στάση που έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών αλλά και για το τι ακριβώς ζητούν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διυπουργική σύσκεψη έγινε σαφές ότι τα άμεσα δημοσιονομικά μέτρα που καλείται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να καλυφθούν οι αποκλίσεις του 2011 και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 ανέρχονται σε τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ. 

Επίσης, αναλύθηκαν οι προϋπολογισμοί των υπουργείων για το τρέχον έτος και «κλείδωσαν» μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές στα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, 250 εκατ. ευρώ από τον τομέα της Άμυνας και περίπου 150 εκατ. ευρώ από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για τους οποίους η τρόικα έχει εκφράσει την άποψη ότι αποτελούν τεράστια πηγή δαπανών για το Δημόσιο. 

Έτσι φαίνεται ότι το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε αναζήτηση επιπλέον μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ. 

Τα «καυτά» θέματα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και των επικουρικών συντάξεων παραμένουν ανοικτά και αναμένονται οι κρίσιμες αποφάσεις από τη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα επιμένει στις σκληρές απαιτήσεις της για μείωση κατά 25% των μισθών στον ιδιωτικό τομέα με μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και περικοπές στον 13ο και 14ο. 

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις οι δανειστές ζητούν μέση περικοπή κατά 15% αλλά και μαχαίρι στο εφάπαξ. Ανοικτό παραμένει ακόμη το ζήτημα της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Κατά τις συζητήσεις με την τρόικα διαπιστώθηκε ότι ο στόχος για μείωση των απασχολουμένων στο δημόσιο τομέα το 2012 μπορεί να επιτευχθεί με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις οργανισμών. 

Ωστόσο, για να μειωθεί το προσωπικό του δημοσίου κατά 150.000 άτομα μέχρι το 2015, από το 2013 και μετά θα πρέπει να υπάρξουν απολύσεις και στο στενό δημόσιο τομέα, με τους δανειστές να θέτουν και θέμα άρσης της μονιμότητας. 

Ευ.Βενιζέλος: Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού

«Η απόσταση που χωρίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών από ένα αδιέξοδο που μπορεί να είναι και τυχαίο ή να οφείλεται σε παρεξήγηση είναι πάρα πολύ μικρή. Η γραμμή είναι παρά πολύ λεπτή. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού» είπε ο υπουργός Οικονομικών λίγο πριν αναχωρήσει για το Μέγαρο Μαξίμου όπου αυτή την ώρα συναντά τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους στη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.


Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο τα θέματα που έχουν «κλειδώσει» στις διαπραγματεύσεις είναι ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης και αναδιοργάνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, πολλές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ανάγκη να υπάρξει ένας αποτελεσματικός μηχανισμός παρακολούθησης και συμπίεσης των τιμών.

Ανοιχτά θέματα παραμένουν, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, οι εργασιακές σχέσεις και άρα οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα και τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2012. «Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το πεδίο της διαπραγμάτευσης αλλά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα και πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα» σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που διευκρίνισε ότι όλα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. 


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger