Η Ισλανδία αποτελεί μία από τις χώρες που χτυπήθηκαν πολύ σκληρά από την χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε το 2008, ακολουθώντας δρόμο αντίστασης -αφήνοντας τις τράπεζες να χρεοκοπήσουν- και τιμωρίας των πολιτικά υπευθύνων. Σήμερα, οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας έχουν προσαρμοστεί σε μια πιο συνετή ζωή, με λιγότερα υλικά αγαθά.
Πριν από περίπου τρία χρόνια, χιλιάδες εξαγριωμένοι Ισλανδοί έριξαν την συντηρητική κυβέρνηση, που θεώρησαν υπεύθυνη για την κατάρρευση του τραπεζικού συτήματος της χώρας. Το 2008 οι τρεις μεγάλες τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν διότι δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμό τους χρέος. Πρόκειται για το μεγαλύτερο τραπεζικό κραχ της ιστορίας, σε αναλογία με το μέγεθος της χώρας.
Οι αγανακτισμένοι διαδηλωτές κέρδισαν, η κυβέρνηση παραιτήθηκε και ένας κεντροαριστερός συνασπισμός (Αριστερό-Οικολογικό Κίνημα και Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία) ανέλαβε την εξουσία, με στόχο να περιφρουρήσει τον πλούτο του μέσου Ισλανδού, με τις απόψεις περί του αποτελέσματος να διίστανται.
Μετά το κραχ η ισλανδική κορώνα υποτιμήθηκε σημαντικά κάνοντας τις εισαγωγές κυριολεκτικά απλησίαστες. Τρόφιμα, καύσιμα και άλλα αγαθά ακρίβυναν κατά πολύ.Η ανεργία αυξήθηκε, οι μισθοί μειώθηκαν, ενώ ο τομέας των κατασκευών υπέστη μεγάλο πλήγμα με την κατάρρευση της αγοράς κατοικίας.
Παρ' όλα αυτά, λίγα χρόνια μετά, η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης έχει βελτιωθεί με το ποσοστό της ανεργίας να έχει πέσει στο 6,1%, ενώ και οι αποπληρωμές των δανείων των καταναλωτών έχουν αυξηθεί.
Στη χειρότερη θέση βρέθηκαν αυτοί που είχαν πάρει δάνεια για αυτοκίνητα ή σπίτια ένα ή δύο χρόνια πριν από την τραπεζική κατάρρευση.
Στην Ισλανδία των 300.000 κατοίκων, το 75% κατέχει το σπίτι που διαμένει. Μετά το κραχ η αποληρωμή των δανείων έγινε πολύ δύσκολη, αφού οι δόσεις διπλασιάστηκαν, αφού πολλοί δανειολήπτες έπαιρναν δάνειο σε ξένο νόμισμα. Οι νέοι ιδιοκτήτες σπιτιών έμεναν με ακίνητα χαμηλής αξίας που έπρεπε να πληρώσουν σε υψηλή αξία. Τα πράγματα ήταν δύσκολα και για τους δανειολήπτες σε ισλανδικό νόμισμα.
Πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, με τη Νορβηγία να αποτελεί δημοφιλή προορισμό, εξαιτίας των θέσεων εργασίας στον πετρελαϊκό τομέα.
Η τραπεζική κατάρρευση δεν είχε μόνο αρνητικές επιπτώσεις. Τα παιδιά για παράδεισμα είναι χαρούμενα, αφού... βλέπουν τους γονείς τους, σε αντίθεση με το παρελθόν που οι τελευταιοι δούλευαν όλη μέρα (αν και αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό). Παράλληλα, οι άνθρωποι έγιναν πιο συνετοί, κόβωντας τις σπατάλες και τον υπερκαταναλωτισμό.
Η τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ισλανδική οικονομία ανέφερε ότι ήταν σε καλό δρόμο. Η ιδιαίτερη αυτή χώρα συνεχίζει τον δύσβατο δρόμο που ακολούθησε...
Πηγή: Inter Press Service/Αl Jazeera
Επιμέλεια: Βαγγέλης Βιτζηλαίος - newpost.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου