Home » » Η «Μεγάλη» Δευτέρα για την Ελληνική Οικονομία

Η «Μεγάλη» Δευτέρα για την Ελληνική Οικονομία

Written By Djordje on Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012 | 11:38



Βρυξέλλες: του Θάνου Αθανασίου

Τον επίλογο σε μια ιστορία που ξεκίνησε στην μυστικό-σύσκεψη του περασμένου Μαΐου στο Λουξεμβούργο θα προσπαθήσουν να δώσουν τις επόμενες ώρες ο Πρωθυπουργός Λ.Παπαδήμος, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος του eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ και οι 17 υπουργοί της ευρωζώνης. 

Επισήμως για να πέσει η αυλαία στην Ελλάδα χρειάστηκαν μέχρι στιγμής τόνοι μέτρων, η αντικατάσταση ενός υπουργού οικονομικών, η πτώση μια κυβέρνησης και η ανατροπή του πολιτικού σκηνικού όπως το θυμόμαστε, όμως ακόμα και έτσι, στις Βρυξέλλες χαρακτηριστικά λένε: «το παιχνίδι τώρα ξεκινάει».

«Δεν νομίζω πως υπάρχει πλειοψηφία για κάποιον άλλο δρόμο», εννοώντας πέραν της έγκρισης του νέου πακέτου, ανέφερε η Αυστριακή υπουργός οικονομικών Μαρία Τερέσια Φέκτερ σε τηλεοπτική της συνέντευξη χθες. Η Μ. Τ. Φέκτερ θεωρείται μια εκ των τριών υπουργών που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν την απόφαση. Εκ των υπολοίπων ο Ολλανδός Γιανκής Ντε Γιάχερ έχει τοποθετηθεί παρομοίως και όλοι αναμένουν την ψήφο της Φιλανδής σοσιαλίστριας υπουργού οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν. 

Η παρουσία του πρωθυπουργού κρίθηκε απαραίτητη στη βελγική πρωτεύουσα, παρότι πρωθυπουργοί (εκτός του Μ. Μόντι) πολύ σπάνια παρίστανται στο συμβούλιο των 17 χωρών του ευρώ. Ο πρωθυπουργός, δεν προκύπτει μέχρι στιγμής από το ρεπορτάζ πως θα μετάσχει στις εργασίες των 17, όμως, θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις κορυφής σε Κομισιόν και Συμβούλιο. Ειδικότερα η συνάντηση που στήνεται με τον πρόεδρο Μπαρόζο θα είναι ουσίας και σε αυτή σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μετάσχουν ο επίτροπος οικονομικών Ο. Ρεν, ο Δρ. Μάρκο Μπούτι, Ιταλός γενικός διευθυντής της DGECFIN και κορυφαίος οικονομολόγος της Κομισιόν, ο Δρ.Σερβάας Ντε Ρόουζε, Φλαμανδός κεντρικός επιβλέπων των αποστολών της Κομισιόν με την Τρόικα (άμεσος προϊστάμενος του Μ.Μόρς) και ο επικεφαλής του cabinet του προέδρου Μπαρόζο Γιοχάνες Λάιντενμπεργκερ. 

Εκεί αναμένεται να τεθεί το σύνολο των απαιτήσεων που θα υπογραφούν με τους δανειστές στο eurogroup (που ξεκινάει ώρες αργότερα), όπως ο κλειστός λογαριασμός, η τεχνική υποστήριξη - ενισχυμένη εποπτεία και οι πρακτικές διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση του προγράμματος ανεξαρτήτως εκλογών. Για όλα τα παραπάνω δεν έχει επιβεβαιωθεί πότε και αν ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Χ. Βαν Ρόμπεη και Ζ. Κ. Γιούνκερ, ελέγχεται αν στις συναντήσεις θα βρίσκονται οι Μ. Ντράγκι της ΕΚΤ και Κρ. Λαγκάρντ του ΔΝΤ. Αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πως οι θεσμικοί παίκτες της ΕΕ θα μεσολαβήσουν στους 16 υπόλοιπους εταίρους και θα μεταφέρουν, όταν πεισθούν για αυτό, ότι «όλα είναι εντάξει» και μπορούν να προχωρήσουν στη συμφωνία για το νέο πακέτο. 

Προηγουμένως θα έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα ξεδιπλωθεί το PSI, το πως θα μετάσχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες στην μείωση του δημοσίου χρέους, πόσο θα μπορούσαν να μειωθούν τα επιτόκια στο πρώτο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ και πόσες πιθανότητες έχει η χώρα να αποκτήσει ή να καταγράψει τάση για πρωτογενές πλεόνασμα ως τον Ιούνιο. Το τελευταίο ενέχει θέση τελεσιγράφου για την παραμονή της χώρας στο ευρώ. 

Σε σχέση με τη συμμετοχή της ΕΚΤ το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της, Φλαμανδός κεντρικός τραπεζίτης Πέτερ Πράετ ανέφερε στις εφημερίδες De Tijd και L’Echo ότι «η ΕΚΤ θα μπορούσε να μοιράσει κέρδη από τα ελληνικά της ομόλογα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και αυτές με τη σειρά τους στις κυβερνήσεις τους με σκοπό να τα διαχειριστούν όπως θέλουν. Η ΕΚΤ όμως δε μπορεί να μετάσχει σε διαγραφή ελληνικών τίτλων». 

Επιβεβαιωμένες πληροφορίες από τη Φρανκφούρτη θέλουν την ΕΚΤ να έχει προβεί ήδη σε μια μεγάλης έκτασης ανταλλαγή ελληνικών τίτλων, χωρίς όμως να επιβεβαιώνεται το «με ποιόν και σε τι τιμές». 

Επιπλέον κύκλοι της Κομισιόν θεωρούν ότι ο Λ. Παπαδήμος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για έναν ακόμα λόγο: στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί διαφοροποιήσεις στο χειρισμό της ελληνικής υπόθεσης μεταξύ μεγάρου Μαξίμου και υπουργείου οικονομικών και ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός έκρινε πως πρέπει να ελέγχει την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, να επιτηρεί ουσιαστικά τις κινήσεις του Ε. Βενιζέλου. 

Αν όλα πάνε καλά οι εγκρίσεις για το νέο πακέτο θα περιλαμβάνούν αρχικά 30δις σε μετρητά ή τίτλους του EFSF που θα ανταλλαγούν στο πλαίσιο του PSI, 23δις για τις ελληνικές τράπεζες και 80 δις σε δόσεις για την πληρωμή χρεολυσίων ως το 2015. Σε αυτά τα 80δις «παίζεται» ακόμα η συμμετοχή του ΔΝΤ καθώς η Ελλάδα έχει ξεπεράσει ήδη κατά πολύ την καταστατική κλείδα δανεισμού της. 

Επισήμως το συμβούλιο ξεκινάει στις 17:00 ώρα Ελλάδας.

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger