Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Νέο πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται στη χώρα, μετά την ψήφιση των μέτρων και τις διαγραφές στη Βουλή, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις.
Τα δυο μεγάλα κόμματα πέφτουν από κοινού, με τη ΝΔ να παραμένει μεν η μοναδική ίσως σταθερά στο πολιτικό σύστημα, αλλά να δείχνουν πως ο στόχος της αυτοδυναμίας απομακρύνεται αισθητά. Παράλληλα, η διεύρυνση με Βορίδη, Γεωργιάδη και πιθανόν και Πλεύρη, δημιουργεί εκ νέου αντιπαράθεση με τον Γ. Καρατζαφέρη, θέτοντας εν αμφιβόλω τυχόν απαιτούμενη μετεκλογική συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ.
Έως την Πέμπτη, πάντως, Π. Καμμένος και Γ. Μανώλης, αναμένεται να ανακοινώσουν κόμμα, στοχεύοντας στις αντιμνημονιακές ψήφους της ΝΔ, ενώ οι διαγραφέντες «κοινωνιστές» του ΠΑΣΟΚ-όπως αποκαλύπτει ο Χ. Καστανίδης στη “R” - ετοιμάζονται για την ίδρυση Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τυχόν ίδρυσή της, μάλιστα, οδηγεί εκ των πραγμάτων στην ίδρυση νέου κόμματος, κατεύθυνση προς την οποία πρωτοστατεί ήδη παρασκηνιακά η κυρία Λούκα Κατσέλη.
Ο Αντώνης Σαμαράς, με την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, καθίσταται σαφές πως θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία για τον εαυτό του. Η αναμενόμενη σφοδρή αντιπαράθεση με τον Γ. Καρατζαφέρη μετά την προσχώρηση Μάκη Βορίδη και Άδωνη Γεωργιάδη στη ΝΔ, δυσκολεύει ιδιαίτερα μια μετεκλογική συμμαχία με το ΛΑΟΣ. Πολύ περισσότερο που η ηγεσία της Συγγρού δεν έχει κανένα λόγο να αφήσει εκτός κυβέρνησης-και συνεπώς εκτός φθοράς- το ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας η ίδια μόνη της όλο το πολιτικό κόστος, όπως έκανε ο Γ. Παπανδρέου με το Μνημόνιο το 2010.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με τη σειρά του, απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πολύ δύσκολα θα αρνηθεί με δεδομένο το μέγεθος των προβλημάτων, μη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, ιδίως στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Το δίλημμά του είναι αν θα δεχθεί ή όχι συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά. Δίλημμα υπαρκτό και μεγάλο, καθώς το κόμμα του θα πιέζει για πολιτική «στροφή» και για απεγκλωβισμό από την πολιτική των δανειστών. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οι πιθανότητες του Ευ. Βενιζέλου να γίνει πρωθυπουργός, εφόσον το ΠΑΣΟΚ αντέξει την κρίση και την πολιτική έρημο που έχει να διαβεί, αυξάνουν αν γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές ο Αντ. Σαμαράς. Και οι δυο τους, άλλωστε, κατανοούν πως εάν μετεκλογικά σε κυβέρνηση συνεργασίας επιλεγεί πάλι ένα λεγόμενο «μη πολιτικό πρόσωπο», τα προβλήματά τους προοπτικά θα μεγαλώσουν.
Οι πληροφορίες, πάντως, επιμένουν πως ο Ευ. Βενιζέλος-αναλόγως πάντοτε των συνθηκών και του εκλογικού αποτελέσματος-δεν αποκλείει τη συμμετοχή του, υπό την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.
Σε περίπτωση, ωστόσο, που δεν καταστεί δυνατό να είναι πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς, συζητούνται τρία πρόσωπα που θα μπορούσαν να ηγηθούν της συγκυβέρνησης:
- Πρώτον, ο νυν πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος, ωστόσο, σημειώνει φθορά, αμφισβητούμενος μεταξύ άλλων και για τη δυνατότητά του να ασκήσει τον πρωθυπουργικό του ρόλο έναντι κυρίως των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. «Πόντους» ο Λ. Παπαδήμος έχασε και στο εξωτερικό, ενώ αλήθεια είναι πως θεσμικοί παράγοντες της Κομισιόν δεν τον ήθελαν και κατά τη διάρκεια της πρώτης του θητείας. Είναι αλήθεια, όμως, πως θα κερδίσει υποστηρικτές αν κατορθώσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του.
- Δεύτερον, ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, τον οποίο θα ήθελε περισσότερο σε σχέση με τον νυν πρωθυπουργό και ο Αντώνης Σαμαράς.
- Και τρίτον, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που από την αρχή της θητείας του Αντ. Σαμαρά έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια συναινετική-οικουμενική στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο που με πρωτοβουλία του παραιτήθηκε και από βουλευτής, προκειμένου να συμμετάσχει ως υπουργός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Αλλαγές
Η αποχώρηση του Ευ.Βενιζέλου από την κυβέρνηση, πάντως, προκειμένου να προετοιμάσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, τέλη αυτής ή αρχές της επόμενης εβδομάδας, ίσως προκαλέσει και μερικές ακόμα αλλαγές στην κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο, καθώς πιθανότερος διάδοχός του φέρεται-όπως αποκάλυψε η “R” την περασμένη Κυριακή-ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης. Αν η μετακίνηση οριστικοποιηθεί, ο διάδοχός του θα είναι τεχνοκράτης, πρόσωπο κοινής αποδοχής, καθώς θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των-πολύ δύσκολων-επικείμενων εκλογών.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “R” , έχει συμφωνήσει στην αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, όχι όμως σε μια συνολικότερη αλλαγή των πολιτικών προσώπων, όπως προτείνει π.χ. ο Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμά πως ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου θα πρέπει να επεκταθεί έως και το 2013, με έναν ανασχηματισμό τύπου Μόντι, με αντικατάσταση από τεχνοκράτες όλων των πολιτικών προσώπων. Στην ίδια κατεύθυνση και η Άννα Διαμαντοπούλου, που θεωρεί ότι θα πρέπει όσα πολιτικά πρόσωπα παραμείνουν υπουργοί, να δεσμευτούν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές.
ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου