Home » » Προσοχή στα… ληγμένα

Προσοχή στα… ληγμένα

Written By Djordje on Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 | 12:01


thumb
Της Βάλιας Μπαζού
Η Αλέκα Παπαρήγα μιλά για έγκλημα ανάλογο με αυτό της δανειακής σύμβασης και του PSI! Καλεί μάλιστα σε συναγερμό γονείς, εκπαιδευτικούς, δικαστικούς λειτουργούς…
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την πάγια τακτική του ανέβασε κατά μια οκτάβα τους τόνους και  απειλεί με αποχώρηση από την κυβέρνηση!
Και όλα αυτά τα ωραία και  δραματικά με αφορμή το νομοσχέδιο για τον «Κώδικα Ναρκωτικών».
Ένα νομοσχέδιο που φαίνεται να γεφυρώνει– προς στιγμήν- το χάσμα του ΚΚΕ με το ΛΑΟΣ και τη Νέα Δημοκρατία, μέσα από ένα ακραίο φλερτ.
Όμως αυτό το  folie a trois, θέτει σε κίνδυνο την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που οι κατευθυντήριες γραμμές του είναι για πρώτη φορά προς τη σωστή κατεύθυνση.
Και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες δεινοσαυρισμού, ο χρήστης ουσιών δεν θα θεωρείται πλέον εγκληματίας αφού αποποινικοποιείται η προμήθεια, κατοχή και ιδία χρήση όλων των ουσιών.
Και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση γιατί με το νομοσχέδιο κατοχυρώνεται το δικαίωμα του χρήση στη θεραπεία.
Και είναι στην σωστή κατεύθυνση γιατί δεν μπορεί εν έτη 2012 ο χρήστης να θεωρείται εγκληματίας και όχι άρρωστος…
Και αυτή η κατεύθυνση δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως ωραιοποίηση και νομιμοποίηση της χρήσης ούτε ως αποθέωση της «ναρκοκουλτούρας».
Στις κραυγές των πολιτικών κομμάτων που αντιδρούν καλό είναι να αντιπαραθέσουμε τη γνώμη εκείνων που ασχολούνται πολλά χρόνια με το πρόβλημα και δεν παίζουν πολιτικά παιγνίδια.
Για παράδειγμα τη θέση του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) που μεταξύ άλλων επισημαίνει:
-«το νομοσχέδιο  αναγνωρίζει πως η θέση των εξαρτημένων είναι στην κοινωνία και όχι στη φυλακή, διευρύνοντας τα  εναλλακτικά της φυλάκισης μέτρα και δίνοντας υποχρεωτικό χαρακτήρα σε ευνοϊκές διατάξεις που ήδη ισχύουν, αλλά στην πράξη σπάνια εφαρμόζονται. Με αυτή την έννοια η προβλεπόμενη δραστική μείωση των ποινών, ακόμα και για αυτούς που κάνουν χρήση των λεγόμενων «σκληρών» ναρκωτικών, με την προοπτική της απεξάρτησης και της κοινωνικής τους ένταξης είναι σε θετική κατεύθυνση».
Και ακόμα:
- «Η ψήφιση και η εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν την ποινική μεταχείριση των χρηστών μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την απόλυση, την απεξάρτηση και την επάνοδο στην κοινωνία χιλιάδων εξαρτημένων που μέχρι σήμερα στιγματίζονται ως κοινοί εγκληματίες»
Το ΚΕΘΕΑ  απευθύνει, μάλιστα, δραματική έκκληση και επισημαίνει ότι ο «Κώδικας Ναρκωτικών» είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί αφού το νομοσχέδιο για πρώτη φορά δίνει προτεραιότητα στην απεξάρτηση και την επανένταξη στην κοινωνία έναντι του εγκλεισμού.
Υ.Γ
Το άρθρο για το οποίο ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΚΚΕ έχουν βγει στα κάγκελα είναι το 29, το οποίο προβλέπει τα εξής:
1.Δεν τιμωρείται όποιος για δική του αποκλειστική χρήση προμηθεύεται ή κατέχει με οποιονδήποτε τρόπο ναρκωτικά σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση.
2. Όποιος για δική του αποκλειστική χρήση καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση, τιμωρείται με κράτηση μέχρι τριών μηνών και με πρόστιμο μέχρι χιλίων (1.000) ευρώ.
3. Η διαπίστωση του σκοπού εξυπηρέτησης της ανάγκης για δική του αποκλειστικά χρήση της συγκεκριμένης ουσίας γίνεται με συνεκτίμηση του είδους, της καθαρότητας και της ποσότητας του συγκεκριμένου ναρκωτικού, σε συνδυασμό με τη συχνότητα χρήσης, τον χρόνο χρήσης, την ημερήσια δόση και τις ιδιαίτερες ανάγκες χρήσης του συγκεκριμένου δράστη.
4. Όποιος κάνει χρήση ναρκωτικών σε δημόσιο χώρο τιμωρείται με κράτηση μέχρι έξι μηνών και με πρόστιμο μέχρι δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.
5. Με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τιμωρείται όποιος καταρτίζει πλαστή, νοθεύει ή χρησιμοποιεί πλαστή ιατρική συνταγή χορήγησης ναρκωτικών με σκοπό τη χρήση τους από τον ίδιο.
Ελπίζουμε αντί τις άνευ ουσίας κορώνες και τις ρηχές, ισοπεδωτικές κριτικές να ζητήσουν το αυτονόητο… όχι την ακύρωσή του αλλά τη βελτίωσή του μέσα από τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για το πώς προσδιορίζεται η  προσωπική χρήση (ποσότητες ουσιών κλπ)
Υ.Γ 2
Δυστυχώς το σχέδιο νόμου δεν έχει πρόταση για το πώς λύνεται το πολιτικό πρόβλημα όσων κάνουν χρήση ληγμένων…

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger