Home » » «Το ευρώ έκανε την Ευρώπη ισχυρότερη»

«Το ευρώ έκανε την Ευρώπη ισχυρότερη»

Written By Djordje on Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 | 11:55




Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ θέλησε να καθησυχάσει την Κίνα για την κατάσταση του ευρώ και τη σταθερότητα στην Ευρώπη, ζητώντας παράλληλα από το Πεκίνο να ασκήσει πίεση στο Ιράν για τον πυρηνικό του πρόγραμμα, αμέσως μετά την άφιξή της στο Πεκίνο.

«Το ευρώ έκανε την Ευρώπη ισχυρότερη», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ κατά την ομιλία της στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών μετά την άφιξή της στην Κίνα για επίσκεψη που έχει ως στόχο να καθησυχάσει την ηγεσία της 2ης οικονομίας στον κόσμο για την κρίση στην Ευρώπη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τα δύο τελευταία χρόνια».

«Ο διεθνής ανταγωνισμός έχει γίνει περισσότερο σκληρός τα τελευταία χρόνια και η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοσθεί», συνέχισε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «είναι πεπεισμένη πως η Ευρώπη βρίσκεται στον σωστό δρόμο» με τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει.

«Μόνο όσοι τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας θα μπορούν να λαμβάνουν βοήθεια» από τον νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης , είπε, μετά την υιοθέτηση τη Δευτέρα από τους ευρωπαίους ηγέτες του γερμανικής εμπνεύσεως νέου συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Όμως, χρειάζεται περισσότερη συνοχή των συστημάτων κοινωνικής πρόνοιας», προειδοποίησε ωστόσο η καγκελάριος Μέρκελ , η οποία εκτιμά ότι «δεν ωφελεί να καταφερόμαστε κατά των οίκων αξιολόγησης» μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, εκτός της Γερμανίας, που διατηρεί το "AAA".

«Η γερμανική οικονομία έχει συνολικά επωφεληθεί από το ευρώ», συνέχισε η Ανγκελα Μέρκελ, η οποία συνοδεύεται από αντιπροσωπεία Γερμανών επιχειρηματιών κατά την τριήμερη επίσκεψή της στην Κίνα με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων της πρώτης οικονομίας της Ευρώπης με τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Η Κίνα παρακολούθησε με ανησυχία την κρίση χρέους στην Ευρώπη, δίνοντας επανειλημμένως τη διαβεβαίωση ότι έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών να επιλύσουν την κρίση και ότι είναι έτοιμη να στηρίξει τις διεθνείς προσπάθειες για την υποστήριξη της ευρωζώνης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν εμμέσως από την Κίνα να στηρίξει τις χώρες της ευρωζώνης με τη συμβολή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, αλλά το Πεκίνο δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει σαφή δέσμευση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά το Ιράν, η Ανγκελα Μέρκελ ζήτησε από την Κίνα να πιέσει την Τεχεράνη προς ένα πυρηνικό πρόγραμμα "ανοικτό" και "διαφανές".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων εναντίον του Ιράν, πλήττοντας την πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, μέσω της επιβολής ενός εμπάργκο σε στάδια, καθώς και την κεντρική τράπεζα του Ιράν.

Όμως το Πεκίνο, το οποίο υπέγραψε πρόσφατα μεγάλο αριθμό συμφωνιών στον τομέα των υδρογονανθράκων με την Τεχεράνη, είναι αντίθετο με την ενίσχυση των κυρώσεων κατά του Ιράν, όπως και η Μόσχα.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε επίσης ότι είναι πλέον καιρός η διεθνής κοινότητα να ξεπεράσει τις διαφωνίες για τη Συρία , ώστε να διαμορφωθεί μία κοινή θέση στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.

Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα «να μιλήσει με μία φωνή στον ΟΗΕ», δήλωσε η Ανγκελα Μέρκελ , τη στιγμή που το Πεκίνο αρνείται να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού, που συνεχίζει την άγρια καταστολή του αντικαθεστωτικού κινήματος και ενώ διεξάγονται διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη επί σχεδίου απόφασης που υποστηρίζεται από τις δυτικές χώρες και τον Αραβικό Σύνδεσμο.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger