Home » » Πολιτικό περιμέναμε και προέκυψε ο Κούβελος

Πολιτικό περιμέναμε και προέκυψε ο Κούβελος

Written By Djordje on Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012 | 11:47



Ρεπορτάζ: Κωνσταντάτου Μαριάνθη

 Βρέθηκε τελικά το εκατομμύριο, χωρίς τον βουλευτή μετά από μια ολόκληρη εβδομάδα αναζήτησης. Το θρίλερ του πολιτικού προσώπου που έστειλε με έμβασμα στο εξωτερικό το πόσο του 1 εκ. εύρω τον Μάρτιο του 2011, όπως κατήγγειλε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος κ. Παναγιώτης Νικολούδης, αφορούσε τελικά τον σύζυγο της κας Ντόρας Μπακογιάννη κ. Ισίδωρο Κούβελο.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έφτασαν στη Βουλή από την Τράπεζα της Ελλάδας, στις 4 Μαρτίου του 2011 ο κ. Ισίδωρος Κούβελος έστειλε με έμβασμα σε τράπεζα του Λονδίνου 1 εκ δολάρια. Το πόσο αυτό φαίνεται να «φεύγει» από Τράπεζα των ΗΠΑ προς Τράπεζα στην Ελλάδα και από εκεί να καταλήγει σε Τράπεζα του Λονδίνου.

Ο κ. Κούβελος, που ως σύζυγος βουλευτού υποχρεούται να υποβάλει δήλωση Πόθεν Εσχες, έχει ήδη κληθεί να δώσει γραπτές εξηγήσεις εντός 20 ημερών ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου Πόθεν Έσχες της Βουλής προκειμένου να διαπιστωθεί αν το πόσο αυτό έχει δηλωθεί στο Πόθεν Έσχες του. Όπως είπε ο κ. Αργύρης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους «το Πόθεν Έσχες του κ. Κούβελου είναι δύσκολο να ελεγχθεί γιατί έχει πλούσιο μετοχολόγιο με πολλές συναλλαγές». 

Την αποκάλυψη του ονόματος είχε κάνει πάντως νωρίτερα η ίδια η κυρία Μπακογιάννη, η οποία έσπευσε να κάνει δηλώσεις πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και αμέσως μετά από επικοινωνία που είχε με τον κ. Αργύρη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας αντέδρασε με οργή, κάνοντας λόγο για «φαρσοκωμωδία» ενώ εξήγησε ότι το πόσο αυτό προέρχεται από ρευστοποίηση μετοχών του συζύγου της στην Ν. Υόρκη με σκοπό να αγοραστεί πλοίο στο Λονδίνο. 

«Πώς είναι δυνατόν να ακούμε μία εβδομάδα ότι πρόκειται για βουλευτή και να μαθαίνουμε ότι πρόκειται τελικά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα; Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι γίνεται λόγος για μία νόμιμη δραστηριότητα του συζύγου μου όλες αυτές τις ημέρες. Κατά την άποψη μου είναι ηθικό να επενδύει κάποιος στην ελληνική ναυτιλία και είναι ηθικό να παντρευτεί κάποιος έναν επιχειρηματία χωρίς αυτό να έχει σχέση με την πολιτική του ύπαρξη», είπε χαρακτηριστικά η κα. Μπακογιάννη και συνέχισε : «Έχω δηλώσει κάθε ευρώ και δεν αφήνω κανέναν να σπιλώνει την σταδιοδρομία μου. Δεν δέχομαι να γίνομαι στόχος οποιουδήποτε παιχνιδιού ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα των οποίων έθιξα τα κομματικά ταμεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μπακογιάννη.

Λίγο αργότερα ακολούθησε και δήλωση από τον ίδιο τον κ. Κουβελο με την οποία κατηγορεί το πολιτικό σύστημα ότι "ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα για να καλύψει τα δικά του ατοπήματα".

Στον εισαγγελέα Εφετών η υπόθεση Λιβανού – Την Τετάρτη η απόφαση για τους υπόλοιπους

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει στον Εισαγγελέα Εφετών την υπόθεση του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Σπήλιου Λιβανού ο οποίος παρέλειψε να δηλώσει στο πόθεν έσχες του το ποσό των 980.000 ευρώ. Αναλυτικά, ο βουλευτής δήλωσε το ποσό στην δήλωση του 2008, δεν το δήλωσε το 2009 και το ποσό επανεμφανίστηκε στην δήλωση του 2010. Όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρώην βουλευτής δεν δήλωσε το ποσό «από αμέλεια».

Σε ό, τι αφορά τις υπόλοιπες περιπτώσεις βουλευτών που εμφάνισαν ύποπτες εκροές το 2009 οι οποίες δεν δικαιολογούνται ο κ. Αργύρης εκτίμησε ότι είναι «κάτω από 5» και για αυτούς η Επιτροπή θα αποφασίσει αν θα στείλει ή όχι και αυτές τις υποθέσεις στον Εισαγγελέα στην συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στο στόχαστρο πρώην και νυν βουλευτές

Στο στόχαστρο των ορκωτών ελεγκτών όμως μπαίνουν νυν και πρώην βουλευτές για «ύποπτα εμβάσματα» πάνω από 100.000 που έχουν σταλεί σε τράπεζες του εξωτερικού. 

Τα πρόσωπα αυτά προκύπτουν από τις λίστες που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες και άφορα πολιτικά πρόσωπα και τους υπόχρεους σε δήλωση πόθεν έσχες που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ευάγγελο Αργύρη η λίστα αποτελείται» κυρίως από πρώην βουλευτές ή συγγενικά πρόσωπα βουλευτών, ενώ οι εν ενεργεία βουλευτές είναι μονοψήφιο νούμερο». «Στην λίστα με εκείνους που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό δεν περιλαμβάνεται Υπουργός», είπε ο κ. Αργύρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός πρόκειται για 8-9 βουλευτές ή πρώην βουλευτές και συγγενικά τους πρόσωπα. Το μεγαλύτερο πόσο που εμφανίζεται να έχει φύγει στο εξωτερικό είναι 6 εκ. ευρώ, αλλά πιθανολογείται ότι αφορά επαγγελματικούς σκοπούς, το δεύτερο περίπου 600.000 που μεταφέρθηκε με μικρότερα εμβάσματα.

Πάντως τα ονόματα των προσώπων αυτών δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας εκτός αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει παρανομία. Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας από τους ορκωτούς ελεγκτές και αφού δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τους υπόχρεους, η Επιτροπή θα δώσει στην δημοσιότητα τα ονόματα μόνο εκείνων που παράνομα έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, είτε γιατί τα χρήματα δεν είχαν δηλωθεί στα πόθεν έσχες τους είτε γιατί τα ποσά δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα τους.

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν έχω αρμοδιότητα να κάνω κάτι παραπάνω σε ό, τι αφορά το νομικό κομμάτι. Ως πολιτικός όμως και σε ό, τι αφορά το ηθικό κομμάτι θα δώσω σε κάθε περίπτωση τα ονόματα στις κοινοβουλευτικές ομάδες των βουλευτών αυτών και ας πράξουν όπως κρίνουν». 

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger