Home » » Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο δρόμο προς το Eurogroup

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο δρόμο προς το Eurogroup

Written By Djordje on Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012 | 11:20



«Καυτό» διήμερο προβλέπεται από σήμερα για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας πριν τη κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα. Μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα πρέπει να έχουν κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα προκειμένου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων. 

Το κλίμα των διεργασιών έδωσε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που εξέφρασε αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Έχουμε την απόφαση του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου που εκφράζει την άποψη ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να είναι στο 120%. Είμαστε μακριά από τον στόχο αυτό. Με όλες τις συζητήσεις που θα έχω μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα προσπαθήσω το νούμερο αυτό να πλησιάσει πιο κοντά στον στόχο» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέες γραπτές δεσμεύσεις από πολιτικούς της Ελλάδας. «Δεν θα διαπραγματευτώ με την άκρα αριστερά και την άκρα δεξιά» σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. 

Την ίδια στιγμή δημοσίευμα της Wall Street Journal ανέφερε ότι το ΔΝΤ δεν θα δώσει περισσότερα από 13 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το Ταμείο εκτίθεται υπερβολικά στην κρίση της ευρωζώνης. Το ΔΝΤ ήδη έχει δανείσει 30 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, 22,5 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία και 26 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία, δηλαδή χρήματα που υπερβαίνουν κατά πολύ τη συμμετοχή των χωρών αυτών στο Ταμείο. 

Αισιοδοξία από την τηλεδιάσκεψη

Θετικά ήταν τα μηνύματα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος στις τηλεφωνικές επαφές που είχε με Ευρωπαίους ηγέτες. 

Μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός με τον Ιταλό ομόλογο του, Μάριο Μόντι και την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ εκφράστηκε η αισιοδοξία ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις για την Ελλάδα. «Η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα και οι τρεις συμμετέχοντες προσδοκούν ότι το Eurogroup τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του θα καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα» ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Λουκάς Παπαδήμος είχε συνομιλία και με τον Ολλανδό ομόλογο του, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος σε μήνυμα του στο twitter υπογράμμισε ότι «του ανέφερα ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να συμμορφωθεί με όλες τις απαιτήσεις του νέου προγράμματος». Η κρατική τηλεόραση της Ολλανδίας μετέδωσε ότι ο Μαρκ Ρούτε θα πείσει τους εταίρους του στην ευρωζώνη να δημιουργηθεί μία θετική διάθεση ενόψει της συνάντησης της Δευτέρας και να διαλυθούν οι αμφιβολίες που θα μπορούσαν να ματαιώσουν τη συμφωνία. 

Reuters: Η ΕΚΤ εξετάζει κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα των κεντρικών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, να εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έχουν στη κατοχή τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης ανάλογο με εκείνο των ιδιωτών επενδυτών. 

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές από τις κεντρικές τράπεζες, τα ομόλογα αυτά είναι αξίας 20 δισ. ευρώ και βρίσκονται στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών. 

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger