Home » , » Αποδοχές και προαγωγές με βάση την αποδοτικότητα

Αποδοχές και προαγωγές με βάση την αποδοτικότητα

Written By Djordje on Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012 | 08:30



Άμεση σύνδεση των αποδοχών και των προαγωγών των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την αποδοτικότητα τους ανακοίνωσε ο Δημήτρης Ρέππας, σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τέθηκε από χθες και για μία εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση, καθώς μετά, θα σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.   

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπογράμμισε ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν έχει καμία σχέση με ενδεχόμενες απολύσεις από το δημόσιο, ενώ ταυτόχρονα σημείωσε ότι η αξιολόγηση θα μπορεί να αρχίσει εντός του 2013. Πρόκειται για κεντρική πολιτική επιλογή, που γίνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κράτος και θα συμβάλλει καθοριστικά στην αναμόρφωσή του, είπε ο κ. Ρέππας.


Το Προεδρικό Διάταγμα προβλέπει ατομικό συμβόλαιο, που θα υπογράφουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο τέλος κάθε χρόνου και με το οποίο θα καθορίζονται με ακρίβεια συγκεκριμένοι και ποσοτικοποιημένοι στόχοι, που πρέπει να επιτύχουν. Με βάση αυτούς τους στόχους θα γίνονται οι προαγωγές και οι μισθολογικές αυξήσεις. 


Στο τέλος του 2012 όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπογράψουν συμβόλαιο με τις υπηρεσίες τους στο οποίο θα καθορίζονται οι ατομικοί στόχοι για το 2013 και 2014. Σύμφωνα με το ατομικό συμβόλαιο, κάθε υπάλληλος θα αξιολογείται για τη διοικητική του ικανότητα, τη συμπεριφορά του στο χώρο εργασίας και την απόδοσή του στην υπηρεσία. Εισηγητής της αξιολόγησης θα είναι ο άμεσος προϊστάμενος του υπαλλήλου, την τελική δε κρίση θα πραγματοποιεί ο προϊστάμενος της ανώτερης διοικητικής βαθμίδας. 

Τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης 

Τα βασικά κριτήρια της αξιολόγησης θα είναι οι διοικητικές ικανότητες, η συμπεριφορά, η απόδοση του εργαζομένου ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα αποφασίζονται με τη βοήθεια ενός μαθηματικού τύπου. 


Επιπλέον, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι καταφέρνουν να πετύχουν στόχους σε ποσοστό άνω του 80% θα λαμβάνουν το πριμ (κίνητρο επίτευξης στόχου) που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο.


Ο Δημήτρης Ρέππας διευκρίνισε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών θα καθορίσει ποιες οργανικές μονάδες θα λάβουν το πριμ απόδοσης δημοσιονομικών στόχων (εφορίες κλπ).

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι τις ανώτερες θέσεις θα τις καταλαμβάνουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης μόνο οι «άριστοι», καθώς τελειώνει το ισχύον σύστημα που βασιζόταν μόνο στα χρόνια προϋπηρεσίας. Πρόσθεσε δε ότι η αξιολόγηση έχει και το υποκειμενικό στοιχείο, αλλά από μόνο του ένα σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων δεν είναι απαραίτητα αξιοκρατικό, κάτι που - όπως άφησε να εννοηθεί - φάνηκε και στην εφεδρεία. 

Για «δημοσίους υπαλλήλους - έρμαια των κυκλωμάτων της πολιτικής πελατείας» κάνει λόγο ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Γιάννης Αλεξάκης. 



Οι ποινές που προβλέπονται στην περίπτωση που ο υπάλληλος κρίνεται μη αποδοτικός περιλαμβάνουν: 
Βαθμολογική και μισθολογική στασιμότητα ενώ σε περίπτωση εξαιρετικά χαμηλής βαθμολογίας για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια θα μπορεί να «κινηθεί» πειθαρχική διαδικασία με το ερώτημα της απόλυσης λόγω ανικανότητας όπως προβλέπεται άλλωστε και από τον κώδικα δημοσίων υπαλλήλων. 

Αναφερόμενος στο «πάγωμα» του σχεδίου νόμου για τη μείωση κατά 30% των οργανωτικών δομών των υπουργείων, μετά από αντίδραση της ΝΔ, ο κ. Ρέππας επανέλαβε ότι το νομοσχέδιο, που συντάχθηκε σε συνεργασία με 10 υπουργεία, παραμένει στη Βουλή, πρόσθεσε πως υπάρχει χρόνος για διαβούλευση και απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ ότι δεν μπορεί να ψηφιστεί ένα τόσο σημαντικό νομοσχέδιο κατά την προεκλογική περίοδο. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να ψηφιστεί και αν χρειάζονται αλλαγές ή βελτιώσεις, αυτές μπορούν να γίνουν από την επόμενη Βουλή, καθώς το νομοσχέδιο αποτελεί μία σημαντική βάση για την επόμενη κυβέρνηση.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger