Home » » Πράσινο φως στο «μαύρο πρόβατο» του ΕΛΚ για κάλπες

Πράσινο φως στο «μαύρο πρόβατο» του ΕΛΚ για κάλπες

Written By Djordje on Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012 | 10:59



Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Κρύος ιδρώτας στα μέτωπα των ηγετών του ΕΛΚ από τη δημοσκοπική άνοδο της Αριστεράς στην Ελλάδα. «Κλείδωσαν οι εκλογές και για τις Βρυξέλλες» λένε στο επιτελείο Σαμαρά έπειτα από τις επαφές με Μέρκελ και Γιούνκερ. 

Σκληρό παιχνίδι τακτικής επιχείρησε να παίξει το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τις εκλογές και τα σενάρια περί παράτασης του βιου της κυβέρνησης Παπαδήμου καθώς όπως λένε στο επιτελείο του Προέδρου της ΝΔ, «η Ιπποκράτους διέρρεε διάφορα σενάρια για τη συνάντηση του Σαμαρά με τη Μέρκελ κυρίως ως προς το θέμα των εκλογών». 

Οι πληροφορίες ωστόσο που διέρρευσαν από τις Βρυξέλλες ανέφεραν μάλιστα πως ο ίδιος ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη συνάντηση που είχε με τον Λουκά Παπαδήμο έθιξε ακροθιγώς το θέμα των εκλογών καλώντας τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει τάχιστα στη διευθέτηση όλων των ανοιχτών μετώπων από τη στιγμή που η χώρα εντός των επομένων δυο μηνών θα οδηγηθεί σε εκλογές. 

Τελικά έπειτα από τις επαφές που είχε ο κ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του στη βελγική πρωτεύουσα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κάλπες έχουν «κλειδώσει» και για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του οποίου ο ισχυρός άντρας Βίλφρεντ Μαρτένς ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Πρόεδρο της ΝΔ για τις...εκλογές του Απριλίου μπροστά στην Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ έθεσε ευθέως το θέμα στην πρώτη συνάντηση που είχε με την κ. Μέρκελ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο και θα λειτουργήσουν εκτονωτικά για την κοινωνική ένταση που υπάρχει στην Ελλάδα». Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, η κ. Μέρκελ δεν έκανε κάποιο σχετικό σχόλιο εντός ή εκτός της συνάντησης, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι περιμένει από τον Πρόεδρο της ΝΔ, ως τον πιθανότερο επόμενο Πρωθυπουργό, «αξιοπιστία» -δηλαδή πιστή εφαρμογή του νέου μνημονίου και όχι περιπέτειες ή αμφισβητήσεις των όσων συμφωνήθηκαν να υλοποιήσει τάχιστα η χώρα μας προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ροή της ευρωπαϊκής βοήθειας. 

Ανάλογη ήταν η εικόνα και από τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος πρώτος έθεσε δημοσίως το ζήτημα των πολιτικών συσχετισμών που θα δημιουργηθούν την επόμενη ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα πιστοποιώντας την αγωνία που υπάρχει στις Βρυξέλλες για τη δημοσκοπική ενίσχυση της Αριστεράς και συνολικά των δυνάμεων που βρίσκονται απέναντι στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ. 

Το κλίμα αυτό περιεγράφη και κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΕΛΚ εκεί όπου για μία ακόμη φορά εκφράστηκαν προβληματισμοί για το πως θα γίνει η συνολικότερη διαχείριση της νέας πολιτικής πραγματικότητας στην Ελλάδα. 

Από το περιβάλλον του κ. Σαμαρά υπενθύμιζαν ότι εδώ και έναν περίπου χρόνο ο Πρόεδρος της ΝΔ έχει θέσει σε όλους τους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες το ενδεχόμενο να ενισχυθούν οι δυνάμεις που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αμφισβητούν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας κυρίως λόγω της μονομερούς πολιτικής λιτότητας και των σκληρών μέτρων που ακολουθήθηκαν μονοδιάστατα τα δυο τελευταία χρόνια. 

Στη Λ. Συγγρού εξέφραζαν μεγάλη ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στις Βρυξέλλες αλλά κυρίως για το κλίμα που συνάντηση στους κόλπους του ΕΛΚ όπου πλέον φαίνεται πως οι πάγοι έχουν λιώσει και η συζήτηση γίνεται πιο ελεύθερα αφού όπως λένε συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ «άπαντες τον αντιμετωπίζουν ως τον επόμενο Πρωθυπουργό ενώ οι θέσεις του για ανάπτυξη έχουν πλέον γίνει κοινός τόπος για όλους τους ευρωπαίους». 

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Σαμαράς με τις δηλώσεις του έδειξε πως ήδη έχει δεσμευτεί κυρίως προς το Βερολίνο για την απαρέγκλιτη στήριξη του νέου προγράμματος κάτι το οποίο φέρεται να τόνισε και στη συνάντησεις που είχε με το επιχείρημα ότι το κόμμα του βγήκε από αυτή τη διαδικασία βαθιά τραυματισμένο και με διαγραφές βουλευτών οι οποίοι αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο.

ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger