Χτες... ανέτειλε στα μέρη μας ο κύριος Morningstar (πρωινό αστέρι) ειδικός απεσταλμένος της Αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για «θέματα ενέργειας στην Ευρασία». Καθώς ο εν λόγω κύριος είναι ένας από τους ανθρώπους που οι απόψεις και οι αποφάσεις του μπορούν να «γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα» καλό θα είναι να έχουμε κατά νου τα εξής:
Πρώτον: Το καλοκαίρι του 2010 (1/8 Καθημερινή) σε συνέντευξή του ο Morningstar είχε πει: «[εάν υπάρχουν φυσικές πηγές ενέργειας στο Αιγαίο ή σε οποιαδήποτε άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, αυτές να βοηθήσουν στην επίλυση των ζητήματος των συνόρων. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος είναι να υπάρξει, επιτέλους, συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα σύνορα. Αν αυτό δεν είναι δυνατόν, υπήρξαν περιπτώσεις όπου χώρες κατέληξαν σε «εμπορικές διευθετήσεις» και άφησαν το θέμα της οριοθέτησης των συνόρων για το μέλλον. Μπορώ να φανταστώ μια περίπτωση, στο Αιγαίο ή σε κάποια άλλη αμφισβητούμενη περιοχή, όπου το οικονομικό όφελος είναι και για τις δύο χώρες τόσο μεγάλο που τις συμφέρει να καταλήξουν σε μια επιχειρηματική λύση, ακόμη και εάν δεν συμφωνούν στα συγκεκριμένα σύνορα. Σίγουρα δεν θα ενθάρρυνα μονομερείς κινήσεις από καμία χώρα, αλλά θα ενθάρρυνα να βρεθεί λύση στα όποια ζητήματα υπάρχουν».
Δεύτερον: Σήμερα Τετάρτη στη Βουλιαγμένη στο περιθώριο διεθνούς συνεδρίου του Economist για την ενέργεια στην οποία θα μιλήσει και ο Morningstar οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας. Η ατζέντα του Συνεδρίου αξίζει επίσης να σημειωθεί: •Επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη
•Οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών
•Ηλεκτρική διασύνδεση και μεταφορά φυσικού αερίου για τη δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.
• Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας
•Συζήτηση για τη πορεία διεθνών ενεργειακών προγραμμάτων (ITGI, IGB, SOUTHSTREAM, NABUCCO, TAP). Περιττό να σημειώσουμε ότι ο Morningstar έχει δουλέψει σκληρά για να υπονομεύσει το ρωσικό μονοπώλιο στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Τρίτον: Λίγες μόλις μέρες πριν, από τις 23 μέχρι και τις 25 Μάρτη το τουρκικό ερευνητικό Πίρι Ρέις έπλευσε σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που παγίως αμφισβητεί η Άγκυρα. Ταυτόχρονα, πορεία επίδειξης σημαίας κοντά σε ελληνικές ακτές πραγματοποίησε τις ίδιες μέρες και πολεμικό πλοίο της Τουρκίας.
Συμπέρασμα: Το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή εξελίσσεται με γρήγορους και επικίνδυνους ρυθμούς...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου