Home » » Ετοιμάζουν «συναινετικό διαζύγιο» με την Ελλάδα;

Ετοιμάζουν «συναινετικό διαζύγιο» με την Ελλάδα;

Written By Djordje on Πέμπτη 24 Μαΐου 2012 | 12:33



Προετοιμάζεται ή όχι σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ παρά τις επίσημες διαψεύσεις; Αυτό είναι το κεντρικό ερώτημα στο οποίο προσπαθούν να απαντήσουν τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ στα ρεπορτάζ τους για την κρίση στην ευρωζώνη. 

Το πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμα του χθες αποκάλυψε ότι πράγματι οι χώρες της ζώνης του ευρώ προετοιμάζονται για την αποχώρηση της χώρας μας. 

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές της ευρωζώνης που επικαλείται το πρακτορείο, κάθε χώρα της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να προετοιμάσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα. 

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης φέρονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αποφάσισαν την έναρξη των προετοιμασιών το απόγευμα της Δευτέρας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group (EWG), το οποίο αποτελείται κυρίως από υφυπουργούς οικονομικών και αξιωματούχους επί των οικονομικών που προετοιμάζουν τις συνόδους του Eurogroup. 

Το πρακτορείο επιμένει ότι εκτός από τους τρεις αξιωματούχους που επιβεβαιώνουν την είδηση έχει στα χέρια του και ένα πρόχειρο σημείωμα που συνέταξαν οι χώρες μέλη. Επί της ουσίας το σημείωμα είναι μία λίστα με όλα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να εξετάσουν τα μέλη της ευρωζώνης αναφορικά με μία ελληνική έξοδο. 

Το έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, αναφέρει το πιθανό κόστος μίας ελληνικής εξόδου για κάθε χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ ξεχωριστά και υπογραμμίζει ότι εάν προκύψει τέτοιο θέμα θα πρέπει να αναζητηθεί ένα «συναινετικό διαζύγιο» με τη χώρα μας. 

Ακόμη, το έγγραφο σημειώνει ότι εάν η χώρα μας αποφασίσει να πει «αντίο» στο κοινό νόμισμα τότε η Ε.Ε. και το ΔΝΤ μπορεί να δώσουν ένα «μπόνους» 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να είναι πιο ομαλός ο δρόμος της εξόδου. 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, το έγγραφο υποστηρίζει ότι υποβαθμίζονται οι κίνδυνοι που διατρέχουν οι άλλες χώρες της Ευρώπης εξαιτίας της αναταραχής που θα προκληθεί στις αγορές και την δυσπιστία τους απέναντι στο ευρώ. 

Όπως ήταν φυσικό το δημοσίευμα πυροδότησε έναν νέο πιο έντονο γύρο συζήτησης για ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στα αμερικανικά χρηματιστήρια που σημειώσαν μεγάλες απώλειες. 

Έτσι τη σκυτάλη πήρε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, που φιλοξένησε ρεπορτάζ το οποίο περιγράφει βήμα προς βήμα πως θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα θα έχει ένα παράθυρο 46 ωρών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που θα είναι κλειστά τα χρηματιστήρια, προκειμένου να σχεδιάσει και να ανακοινώσει την αποχώρηση της από το κοινό νόμισμα. 

«Υπάρχουν σχέδια για μία ελληνική έξοδο;» αναρωτιέται και το ρεπορτάζ της εφημερίδας Wall Street Journal που επιβεβαιώνει ότι όλοι ετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας. «Εάν δεν θα προετοιμάζονταν θα ήταν μία αποκρουστική παραμέληση καθήκοντος» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα. 

Το κλίμα πανικού συντήρησε και η μηνιαία έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank που χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» την εξέλιξη της κατάστασης στην χώρα μας και υπογράμμισε ότι μία ελληνική έξοδος είναι διαχειρίσιμη. 

Διαψεύδει τα σενάρια το υπουργείο Οικονομικών

Tο υπουργείο Οικονομικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι επεξεργάζονται τέτοια σχέδια τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. «Το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν, πως στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Euro Working Group, ζητήθηκε από τα κράτη μέλη να ετοιμάσουν σχέδια αντιμετώπισης ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Τέτοιου είδους δημοσιεύματα όχι μόνο δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα, αλλά κάνουν κακό στην προσπάθεια που καταβάλει η χώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger