Στη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που παίρνει σήμερα τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στρέφονται τώρα όλα τα βλέμματα στο ΠΑΣΟΚ. Αιτία, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με τη συμμετοχή όλων των «φιλοευρωπαϊκών» δυνάμεων του τόπου, πρωτίστως δε του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία προσπάθεια κατά πολλούς να τον θέσει προ των ευθυνών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, θα επαναλάβει την πρόταση πέντε σημείων που ανέπτυξε χθες στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει κανέναν άλλον όρο για να παράσχει τη στήριξή του, πέραν της εξασφάλισης της παραμονής της χώρας στο ευρώ, και της διασφάλισης μέρους των προεκλογικών εξαγγελιών του, μεταξύ των οποίων η παράταση κατά έναν χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας.
Ήδη χθες, με τη δήλωσή του για ένα πρόσωπο «ευρείας αποδοχής» που θα πρέπει να «απηχεί τη νέα τάση που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα, της προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης και επαναπροσδιορισμού», ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχθεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας που προτείνει ακόμα και έναν εκ των Αλέξη Τσίπρα, Φώτη Κουβέλη ή Αντώνη Σαμαρά, εφόσον όμως είχαν συμφωνήσει και όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.
Με την ίδια πρόταση εν ισχύ, θα πάρει τη διερευνητική εντολή και ο κ. Βενιζέλος ως αρχηγός του τρίτου κόμματος, εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι διερευνητικές επαφές του κ. Τσίπρα, και άρα δεν προκύψει κυβέρνηση και αναγκαστεί να επιστρέψει την πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ πάντως, αφήνουν να εννοηθεί πως εφόσον ο κ. Βενιζέλος πάρει την εντολή είναι πολύ πιθανό να την επιστρέψει άμεσα, καθώς θα έχουν ήδη προηγηθεί ατελέσφορες επαφές του με τους κ. κ. Σαμαρά και Τσίπρα.
Η όλη πρόταση συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη της Γραμματείας της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όπου και πάλι φέρεται να επανέφερε την πρότασή του για επανεξέταση του ενδεχομένου συγκυβέρνησης με τη ΝΔ και κάποια άλλη δύναμη ο Ανδρέας Λοβέρδος, υποστηρίζοντας πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Επικράτησε πάντως η άποψη κατά της στήριξης μίας κυβέρνησης του «δικομματισμού» και η επιμονή μέχρι τέλους στην ανάγκη κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ενώ προσδιορίστηκαν τα πέντε σημεία, όπως τα παρουσίασε αργότερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Έτσι, πολύ πιθανό πλέον καθίσταται το σενάριο η λύση να επιδιωχθεί στην τελευταία φάση των διερευνητικών εντολών και την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ κανείς πλέον δεν αποκλείει και στο ΠΑΣΟΚ - κάποιοι το προεξοφλούν κιόλας - το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών σε σύντομο διάστημα, πιθανότατα στις 10 ή 17 Ιουνίου. Το σενάριο πάντως «ξόρκισε» χθες με δηλώσεις της η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας μάλιστα με το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ, πως «όποιος οδηγήσει την χώρα σε επαναληπτικές εκλογές θα αναλάβει τεράστια ευθύνη». Τόσο η ίδια άλλωστε, όσο και ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την φράση του ότι «είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμβάλουμε, στο μέτρο πλέον του νέου μεγέθους μας», ξεκαθάρισαν πως η ευθύνη σχηματισμού κυβέρνησης την οποία θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ βαραίνει κυρίως τα δύο πρώτα κόμματα, ήτοι τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου