Αγώνα δρόμου να αναδειχθεί ρυθμιστής στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές κάνει ο Κουβέλης, και τις τελευταίες μέρες ο δρόμος αυτός πέρασε και από τις Βρυξέλλες, στό δρόμο που χάραξε ο Τσίπρας με την μίνι περιοδεία σε Γαλλία και Γερμανία.
Εκεί, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ συναντήθηκε με τον επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, την επικεφαλής των γάλλων σοσιαλιστών στο ευρωκοινοβούλιο Κατερίν Τραουτμάν, τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, κ.ά.
Ο συνήθως μετρημένος και υπεύθυνος Κουβέλης, στην αγωνία του να κάνει πράξη τα περί κυβερνώσας αριστεράς και να δείξει ότι η ΔΗΜΑΡ έχει όλη την καλή διάθεση να κυβερνήσει και να αναλάβει ευθύνες, έφτασε να δηλώνει λίγο πριν το ταξίδι:
«Θα προβάλλω τις θέσεις της χώρας. Θα προβάλλω την ανάγκη επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2017, για να ανασάνουν οι πολίτες».
Ωστόσο, ο Κουβέλης προφανώς στη φάση που βρίσκεται δεν διαθέτει κάποια δυναμική, δεν υπάρχει ρεύμα που να τον σπρώχνει και κύμα να τον σηκώνει, όπως συνέβη με τον Τσίπρα, ως εκ τούτου η παραπάνω δήλωση ηχεί το λιγότερο αμετροεπής και παράταιρη, αν όχι και παραχάραξη της λαϊκής βούλησης.
Αναμφίβολα έχει όλη την καλή διάθεση να βρεθεί μέσα σε μια κυβέρνηση με σκοπό να είναι η φωνή της λογικής και της σύνεσης, αν πρόκειται να κυβερνήσει με τον Τσίπρα, ή η δύναμη της προόδου αν πρόκειται να κυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ- όσο πιο μεγάλη και δυνατή η ΔΗΜΑΡ τόσο πιο προοδευτικός ο χαρακτήρας μιας τέτοιας κυβέρνησης (είναι ποσοτικό το θέμα).
Το ζήτημα είναι ότι – δεδομένου πως ο Κουβέλης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να αφήσει να πάει η χώρα σε τρίτες εκλογές – ότι κλείνει προς τη δεύτερη επιλογή, ωστόσο είναι πολύ πιθανό η ιστορία να του δώσει ρόλο στην πρώτη εκδοχή.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, θα έχουμε μια πρωτίστως συνετή και όχι προοδευτική κυβέρνηση της Αριστεράς; Ιδού ένα δείγμα από τη συνέντευξη Κουβέλη στο «Έθνος της Κυριακής». Στην ερώτηση αν πρέπει να υπάρχει ένα Plan B, για την περίπτωση που οι εταίροι έχουν ... άλλα σχέδια για μας, ο Κουβέλης απαντά:
«Αν εννοείτε εναλλακτικό σχέδιο για τη δραχμή, αυτό δεν είναι απλώς αχρείαστο, είναι κάτι παραπάνω από έγκλημα. Είναι λάθος. Το εναλλακτικό σχέδιο είναι η Συμμαχία του Νότου για να μείνουμε όλοι στο ευρώ, η στήριξη στην Ευρωαριστερά, στον Ολάντ σήμερα, στο SPD και τους Γερμανούς Πράσινουςαύριο και η απαίτηση για περισσότερη Ευρώπη, για την πολιτική ολοκλήρωση και την οικονομική διακυβέρνηση. Για μας δεν υπάρχει Plan B με δραχμή».
Με άλλα λόγια, μέσα στο ευρώ, ό,τι και να τραβάμε, με παραχώρηση δημοσιονομικής κυριαρχίας σε μια όλο και πιο συγκεντρωτική Ευρώπη.
Ωραίο πλαίσιο για διαπραγμάτευση. Τα δικά σας δικά σας και τα δικά μας δικά σας...
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου