Home » » Επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση

Επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση

Written By Djordje on Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012 | 13:34



Την στήριξή τους στην κυβέρνηση που οι ίδιοι συνέστησαν, δήλωσαν χθες οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για δυόμιση ώρες περίπου στο Μέγαρο Μαξίμου. Χωρίς να υπογράψουν κάποιο κοινό, δεσμευτικό κείμενο, όπως διαρρεόταν νωρίτερα, αν και θα επεξεργαστούν κάποια σημεία, ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα. Για την ακρίβεια, το ενδεχόμενο να τα 'ξαναπούν' στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, εφόσον το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις των κ.κ.Παπανδρέου και Σαμαρά στο εξωτερικό, περιγραφόταν αργά χθες το βράδυ ως «ισχυρή πιθανότητα». 

Στη σύντομη δήλωσή του αμέσως μετά τη σύσκεψη και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Τσαρλς Νταλάρα και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο Λουκάς Παπαδήμος εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πορεία των συζητήσεων. “Η συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν σημαντική και ουσιαστική”, είπε, κάνοντας λόγο για συζήτηση επί ευρέως φάσματος θεμάτων, σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις και ειδικότερα τις διαβουλεύσεις με την τρόικα και τη διαδικασία του PSI. “Η συζήτηση έγινε μέσα σε ένα πολύ θετικό κλίμα και οι πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαίωσαν την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην ολοκλήρωση του έργου της”, είπε ο κ.Παπαδήμος. 

Την πλήρη στήριξή του στην κυβέρνηση και το έργο που εκείνη επιτελεί στις διαπραγματεύσεις και όχι μόνο, εξέφρασε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, καταγγέλλοντας τη «διφορούμενη στάση» της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά που από την μία δεσμεύεται κατά τον ίδιο στην λήψη μέτρων και από την άλλη, οι βουλευτές του απειλούν ότι δεν θα τα ψηφίσουν. Πρόκειται για ένα θέμα που είχε συζητηθεί από την Τρίτη ακόμα σε σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου στην Ιπποκράτους, όπου και εκτιμήθηκε πως δεν μπορεί μόνο του το ΠΑΣΟΚ να εξακολουθήσει να σηκώνει το βάρος της ψήφισης των σκληρών νομοθετημάτων, απειλώντας στο εξής με απόσυρση των σχετικών άρθρων αν δεν τα ψηφίζει η ΝΔ. Ο κ.Παπανδρέου μάλιστα, φέρεται να αναφέρθηκε σε «μικροπολιτικά παιχνίδια» και «σκοπιμότητες» που θα πρέπει να μείνουν πίσω και τα κόμματα να επιδείξουν ευθύνη και ειλικρίνεια στις δεσμεύσεις τους. Ο ίδιος έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την «πλήρη λειτουργία» της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό και αλλαγή της σύνθεσής της. Ζήτησε άλλωστε την επέκταση της θητείας της κυβέρνησης, πράγμα στο οποίο συμφωνεί ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αλλά όχι και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο κ.Παπανδρέου έθεσε για άλλη μια φορά θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου στο πλαίσιο της συμφωνίας για κατάτμηση μεγάλων περιφερειών, αλλά και άλλων θεσμικών αλλαγών, ενώ χαρακτήρισε «ιστορική ευκαιρία» την παρούσα συγκυρία για συμφωνία σε σειρά θεμάτων, όπως η Υγεία, η Παιδεία και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το εθνικό φορολογικό σύστημα, η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και άλλες πτυχές του πολιτικού συστήματος, η συνταγματική αναθεώρηση κ.α. Επί τάπητος έθεσε ακόμα το ζήτημα των Σκοπίων και της στάσης της Ελλάδας στην εξωτερική πολιτική και την Άμυνα. 

Από την πλευρά της η ΝΔ, επεσήμαινε λίγο μετά την συνάντηση την επιβεβαίωση της στήριξης των τριών κομμάτων στη κυβέρνηση, ενώ έριχνε το βάρος στη συνολική εκτίμηση που έγινε για το κύριο θέμα του PSI. Διαψεύδοντας ότι ετέθη οποιοδήποτε θέμα υπογραφών των πολιτικών αρχηγών σε κοινό κείμενο υπό τον κ.Παπαδήμο, η ΝΔ «απάντησε» και στην τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου υπέρ της «ανάγκης» να «ξεκαθαρίσει» τη στάση της και να στηρίξει «πιο καθαρά» την κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη που της αναλογεί. «Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση μακράς πνοής. Τα προβλήματα, όπως γνωρίζουν όλοι, υπάρχουν μέσα στο ΠΑΣΟΚ», φέρεται ειπών ο κ.Σαμαράς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Άλλωστε, κύκλοι της ΝΔ διαβεβαίωναν και χθες ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει από τη συμφωνία των αρχηγών σε σχέση με τον χρόνο των εκλογών. Τέλος, στο θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα, η ΝΔ υποστήριξε εκ νέου ότι θα πρέπει να εξελιχθεί πρώτα η διαπραγμάτευση των κοινωνικών εταίρων και μόνο επί του αποτελέσματός της να ακολουθήσει τοποθέτηση.

Και ενώ οι δύο πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποχώρησαν χθες από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνουν δηλώσεις και μάλιστα οδικώς, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, προτίμησε να βγει πεζός και να μιλήσει επί τόπου στους δημοσιογράφους για το «ωραίο κλίμα» της σύσκεψης, δηλώνοντας περισσότερο ικανοποιημένος στην έξοδο, από ό,τι ήταν μπαίνοντας στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνάντηση που ο ίδιος είχε ζητήσει. Μέσα, ο κ.Καρατζαφέρης έθεσε πρώτος το θέμα της παράτασης της κυβερνητικής θητείας Παπαδήμου, αναρωτούμενος φεύγοντας: «Δεν θα στηρίζαμε τον πρωθυπουργό που επιλέξαμε;»

Συνάντηση με τρόικα

Εντωμεταξύ, ενδυναμωμένος από την επανεπιβεβαίωση της στήριξης των τριών κομμάτων, ο κ.Παπαδήμος συναντάται σήμερα στις έξι το απόγευμα με τους εκπροσώπους της τρόικα στην Αθήνα.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr
Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger