Home » » Φιάσκο με την εφεδρεία

Φιάσκο με την εφεδρεία

Written By Djordje on Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 | 08:23



Τίτλους τέλους στο μέτρο της εφεδρείας στο Δημόσιο έριξε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρης Ρέππας, που αμφισβήτησε ευθέως την αποτελεσματικότητα του μέτρου. 

«Η πολιτική αυτή έκλεισε τον κύκλο της, δεν μπορεί να δοθεί παράταση» είπε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πρόσθεσε: «θα ήταν στα όρια του γελοίου όσοι είναι 53 χρονών, αυτόματα να μπαίνουν σε συνταξιοδοτικό καθεστώς και να εξέρχονται από το δημόσιο. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αυτή η πολιτική με τα όποια αποτελέσματα της, έφτασε στο όριο της. Δεν αντιλαμβάνομαι την κριτική που γίνεται για τον αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν».

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες και την ανασφάλεια που δημιουργεί η απαίτηση της τρόικας για μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους έως το 2015 ο Δημήτρης Ρέππας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων. 

«Θέμα απολύσεων δεν υπάρχει. Στην ατζέντα που διαμορφώνει αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο υπουργός, πολιτική απολύσεων δεν υπάρχει» υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που τάχθηκε υπέρ του εξορθολογισμού στο Δημόσιο.

Ωστόσο παραμένει θολό το τοπίο για το τι μέλλει γενέσθαι με τους υπαλλήλους και πως θα επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του προσωπικού. Ο Δημήτρης Ρέππας παραδέχθηκε ότι οι τρεις σημαντικές προτεραιότητες του υπουργείου του, που αποτελούν και μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, είναι η εργασιακή εφεδρεία, το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο και η αναδιοργάνωση των υποδομών μέσα από μια ταχύρυθμη διαδικασία. «Μέχρι τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε την διοικητική μεταρρύθμιση για την δημιουργία ενός επιτελικού μη γραφειοκρατικού κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ψαλίδι 40% σε όσους εντάχθηκαν στο καθεστώς

Στο 60% του βασικού μισθού τους θα περιοριστούν οι αποδοχές των υπαλλήλων του Δημοσίου που θα τεθούν σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας, χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων. 

Αυτό ορίζει, μεταξύ άλλων, η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ζητείται να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ένταξη των υπαλλήλων στο νέο καθεστώς με στόχο η μισθοδοσία του Μαρτίου να γίνει με το νέο χαμηλότερο μισθολογικό καθεστώς. 

Παράλληλα η εφεδρεία επεκτείνεται, εκτός από τους φορείς του Δημοσίου, σε ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ.

Πιο αναλυτικά η εγκύκλιος ορίζει ότι:

• Ο υπάλληλος θα λαμβάνει για 12 μήνες, και εφόσον προβλέπεται από ειδικότερες διατάξεις έως 24 μήνες, αποκλειστικά το 60% του βασικού μισθού, που εισέπραττε κατά το χρόνο εισόδου στην εφεδρεία, χωρίς την καταβολή οποιωνδήποτε άλλων πρόσθετων αμοιβών, αποδοχών και επιδομάτων. 

• Τα επιδόματα γιορτών και αδείας που δικαιούνται οι υπάλληλοι θα καταβληθούν μόνον εάν οι αποδοχές που λάμβαναν κατά την προηγουμένη ημέρα από αυτήν που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία ήταν χαμηλότερες από το όριο που θέτουν οι διατάξεις του νόμου 4024/2011 και ανάλογα με το χρονικό διάστημα που μισθοδοτήθηκαν έως την ημερομηνία ένταξής τους σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα και εργασιακή εφεδρεία. Κατά τον χρόνο της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας και εργασιακής εφεδρείας οι υπάλληλοι δεν δικαιούνται επιδομάτων εορτών και άδειας.

• Οι τρίμηνες αποδοχές που θα λάβουν οι υπάλληλοι όταν θα λήξει η προσυνταξιοδοτική τους διαθεσιμότητα (αφορά όσους δικαιούνται και επιλέγουν τις τρίμηνες αποδοχές) θα υπολογιστούν επί του βασικού μισθού και της τυχόν δικαιούμενης οικογενειακής παροχής που ελάμβαναν, πριν τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα. 

• Το επίδομα θέσης ευθύνης εξακολουθεί να συνυπολογίζεται στη σύγκριση των αποδοχών στην περίπτωση που υπάρχει αύξηση των αποδοχών του υπαλλήλου. 

• Ο χρόνος της εφεδρείας λογίζεται συντάξιμος και προσμετράται στη λοιπή συντάξιμη υπηρεσία του υπαλλήλου.

• Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο υπάλληλος εξακολουθεί να ασφαλίζεται για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη στους οικείους φορείς που ήταν ασφαλισμένος κατά το χρόνο που τέθηκε σε διαθεσιμότητα. 

• Οι αναλογούσες εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη, όπου αυτές προβλέπονται, υπολογίζονται επί των συντάξιμων αποδοχών, όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί κατά την 31/10/2011. Στις ανωτέρω συντάξιμες αποδοχές θα συνεχιστούν οι κρατήσεις του 2% για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και η κράτηση 1% υπέρ του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων. Οι ανωτέρω ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις βαρύνουν το Δημόσιο και αποδίδονται από αυτό στους οικείους φορείς.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger