Home » » Καμία διαπραγμάτευση για την Συλλογική Σύμβαση

Καμία διαπραγμάτευση για την Συλλογική Σύμβαση

Written By Djordje on Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 | 08:23



Ρεπορτάζ: Μαυρούλη Αργυρώ

Ασφυκτικά στενεύουν τα περιθώρια συνεννόησης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τους μισθούς, παρά τις πιέσεις τις τρόικας για περιορισμό του κόστους εργασίας. Η διοίκηση της ΓΣΕΕ αποφάσισε να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι αντιμετωπίζει θετικά μόνο την υπό προϋποθέσεις μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Για τους συνδικαλιστές, παρεμβάσεις σε μισθούς, δώρα, επιδόματα και μισθολογικές ωριμάνσεις δεν θεωρούνται ζητήματα προς εξέταση.

Παράλληλα, η Συνομοσπονδία Εργατών αποφάσισε να στηρίξει την παναττική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 του μηνός, που έχει προκηρύξει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα στην Ομόνοια.

Εξάλλου, η Διοίκηση της ΓΣΕΕ εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις, με πιο πιθανή την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας στις αρχές Φεβρουαρίου σε συντονισμό με την ΑΔΕΔΥ. 

Πάντως, στελέχη εργοδοτικών οργανώσεων θεωρούν ότι υπάρχει δυνατότητα σύγκλισης με την ΓΣΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το προτεινόμενο «πάγωμα» μισθών, ωριμάνσεων και επιδομάτων δεν συνιστά περικοπή. Οι συνδικαλιστές από την πλευρά τους, αντιμετωπίζουν τον σκληρό πυρήνα των μισθολογικών ζητημάτων ως... πουλόβερ το οποίο σταδιακά θα ξηλωθεί αν γίνουν παραχωρήσεις. Οι συνδικαλιστές της Αριστεράς, οι οποίοι δεν θα προσέλθουν στον διάλογο, αντιμετωπίζουν το θέμα των συμβάσεων ως την «μητέρα των μαχών» και ζητούν δυναμικές αντιδράσεις.

Χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος έστειλε τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση και τους εργοδότες δηλώνοντας: «Όχι, όχι, όχι» στις μειώσεις μισθών, την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά και στην κατάργηση του κατώτατου και ξεκαθαρίζοντας ότι η ΓΣΕΕ θα προσέλθει στον διάλογο, αλλά στην περίπτωση προώθησης μέτρων που θίγουν θεμελιώδη δικαιώματα εργαζομένων θα υπάρξουν ακαριαία μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Δεν θα δεχθούμε διαπραγμάτευση για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας παρά μόνο για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που δεν έχουν προχωρήσει σε απολύσεις και εφόσον συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος που θα προκληθεί από την απώλεια ασφαλιστικών εισφορών», είπε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Νίκος Κιουτσούκης.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger