Home » » Όλα τα κρίσιμα ζητήματα στο τραπέζι

Όλα τα κρίσιμα ζητήματα στο τραπέζι

Written By Djordje on Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012 | 08:24



Όλα είναι ανοιχτά και πάνω στο τραπέζι. Τουλάχιστον αυτό προέκυψε από συνάντηση γνωριμίας του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς συντάκτες χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όσον αφορά τις αιτιάσεις της τρόικας για επανεξέταση του κατώτατου μισθού, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, της αυτόματης ωρίμανσης κ.α. Επισήμως, η κυβέρνηση αναμένει τα αποτελέσματα του κοινωνικού διαλόγου επί του θέματος, αν και κανείς δεν ήταν χθες σε θέση να αποκλείσει τυχόν νομοθετική παρέμβαση, εφόσον τα αποτελέσματα αυτά δεν ικανοποιήσουν τους δανειστές μας. 

Μιλώντας για το 2012, στο Μέγαρο Μαξίμου προϊδεάζουν για μία δύσκολη χρονιά, κατά την οποία δεν προβλέπεται οικονομική ανάπτυξη, ενώ συγχρόνως τονίζουν την ανάγκη να δουν οι εταίροι μας στην πράξη την προσπάθεια της Ελλάδας,την ώρα που εκείνοι «κάνουν τα πάντα για να μας σώσουν», δίνοντας τεράστια ποσά για το μέγεθος της χώρας. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν, ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, το Μέγαρο Μαξίμου θέτει τρεις στόχους, συνδέοντας απολύτως την επίτευξή τους με τη συνέχιση της χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας από τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ:

1) την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων της χώρας από το ισχύον οικονομικό πρόγραμμα, 

2) τη διαμόρφωση νέου, οικονομικού, αξιόπιστου προγράμματος, με σκοπό τη δημοσιονομική εξυγίανση, την επίτευξη ανταγωνιστικότητας και την ανόρθωση της οικονομίας και 

3) την ολοκλήρωση του PSI. 

Πώς θα γίνουν αυτά; Μέσα από την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων από τα κοινοτικά κονδύλια, λένε, ζητώντας για την τελευταία την αρωγή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ειδικά για τα επικουρικά ταμεία, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι έχουν ήδη υψηλό έλλειμμα και αναμένεται ακόμα μεγαλύτερο, λόγω της επιδείνωσης της σχέσης μεταξύ εργαζομένων και ασφαλισμένων, με το κράτος πάντως να... μην έχει τη δυνατότητα να κλείσει άλλες τρύπες. «Αδειάζοντας» μάλιστα αριστοτεχνικά τον Δημήτρη Ρέππα στο θέμα των απολύσεων, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν με νόημα πως δεν μπορεί κανείς να τις αποκλείσει, εφόσον ακολουθείται πολιτική περιστολής δαπανών στο Δημόσιο.

Σε μία άκρως «πολιτική» εμφάνιση του Λουκά Παπαδήμου χθες, τονίστηκε ότι «οι εκλογές θα γίνουν όταν η παρούσα κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της», με όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον του πρωθυπουργού να μένουν ανοιχτά, καθώς οι παρευρισκόμενοι αρκέστηκαν να ξεκαθαρίσουν πως «αυτή τη στιγμή» ο ίδιος ενδιαφέρεται μόνο για την επιτυχή ολοκλήρωση των κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Ζητώντας πάντως «να βελτιωθεί η στήριξη των τριών κομμάτων» στην κυβέρνηση, η τελευταία φέρεται να... λαμβάνει τα μέτρα της και για τυχόν εμπλοκή υπουργών του ΠΑΣΟΚ στην εσωκομματική μάχη διαδοχής. «Θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα των διαδικασιών την επόμενη εβδομάδα και προετοιμαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε κάθε συνέπεια», λένε σχετικά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όσο για τυχόν σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή θα αποφασιστεί αν χρειάζεται να γίνει, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών που έχει ξεκινήσει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του. 


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger