Home » » ΝΔ: Αγωνιούν οι βουλευτές, μουρμουρίζουν οι συνδικαλιστές

ΝΔ: Αγωνιούν οι βουλευτές, μουρμουρίζουν οι συνδικαλιστές

Written By Djordje on Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 | 09:26



Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Πρώτα δανειακή σύμβαση, μετά κομματική βάση και κάλπες. Στόχος του Αντ. Σαμαρά να πείσει τους ψηφοφόρους ότι η διαπραγμάτευση είναι εφικτή και μετά τις εκλογές. «Να περισώσουμε ότι μπορούμε» λένε με αγωνία βουλευτές. 

Κομβικής σημασίας για την πορεία της ΝΔ προς τις εκλογές θεωρείται το διάστημα που θα ακολουθήσει αμέσως μετά το οριστικό «deal» με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση. 

Στόχος είναι να περάσει το μήνυμα ότι για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική συζήτηση και διαπραγμάτευση με αποτέλεσμα να σωθούν ο 13ος και 14ος μισθός κάτι που όπως σημειώνουν στη Λ. Συγγρού, αποδεικνύει πως και μετά τις εκλογές μία κυβέρνηση που θα έχει νωπή λαϊκή εντολή θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν για την επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων. 

Ουδείς όμως είναι σε θέση σήμερα να προβλέψει το τι ακριβώς θα γίνει στην περίπτωση που οι τροϊκανοί ζητήσουν και γραπτώς τις δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα την επομένη των εκλογών με τα όσα θα έχουν συμφωνηθεί. 

«Ο Σαμαράς προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί, έστω και τώρα, έστω και εδώ που είμαστε με ευθύνη του Παπανδρέου» σχολίαζε χθες στη βουλή «γαλάζιο» στέλεχος χωρίς να κρύψει την αγωνία του για τον αντίκτυπο που θα έχει η τελική συμφωνία στην κομματική βάση της ΝΔ. 

Ο κ. Σαμαράς αμέσως μετά την οριστική συμφωνία θα συγκαλέσει την κοινοβουλευτική ομάδα προκειμένου να εξηγήσει στα στελέχη του όλο το σκεπτικό της διαπραγμάτευσης και των αποφάσεων που θα έχουν ληφθεί ενώ νωρίτερα, πιθανότατα και σήμερα εάν ολοκληρωθεί η συζήτηση του κ. Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς θα συνεδριάσει και η Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος. Στις δυο αυτές συνεδριάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα έχει κλείσει, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναφέρει το θέμα των εκλογών τις οποίες τοποθετεί το αργότερο έως τις 8 Απριλίου. 

Χθες στη Λ. Συγγρού όπου συγκεντρώθηκαν συνδικαλιστές από όλους τους κλάδους που πρόσκεινται στη ΝΔ ακούστηκαν σοβαρές διαφωνίες για συγκεκριμένες απαιτήσεις της τρόικας. Οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές που δεν βλέπουν με καλό μάτι τη συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μετέφεραν στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Λυκουρέντζο τις έντονες διαφωνίες τους τόσο για τη μείωση του κατώτατου μισθού αλλά και για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων. 

Περιμένουν το κείμενο... 

Στη ΝΔ και εν αναμονή της νέας συνάντησης στο Μαξίμου περιμένουν το 16σελιδο κείμενο της τρόικας στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά οι απαιτήσεις των δανειστών και πάνω σε αυτό θα γίνει ο δεύτερος γύρος της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να προχωρήσει το PSI. 

Ωστόσο, ήδη η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως σε μία σειρά από θέματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας για την τρόικα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει στο μεγαλύτερο μέρος τους κυρίως λόγω της στάσης που κράτησε ο κ. Σαμαράς. Υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη σημείωναν: 

13ος – 14ος μισθός: Για πρώτη φορά έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση και δεν θα πειραχτούν ο 13ος και ο 14ος μισθός, γεγονός που διπλασίαζε την ύφεση και θα γονάτιζε ακόμα περισσότερο την οικονομία.

 Αντικειμενικές αξίες: Ο Αντώνης Σαμαράς στην προσπάθειά του να σταματήσουν να μπαίνουν νέοι φόροι, παλεύει να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Αυτό θα προκαλούσε νέα φοροεπιδρομή. Για παράδειγμα, θα αυξανόταν το χαράτσι της ΔΕΗ, 16 φόροι στα ακίνητα, οι φόροι μεταβίβασης και γονικών παροχών, ενώ θα διαλυόταν ό,τι έχει απομείνει στην αγορά ακινήτων και στην οικοδομή. 

Επικουρικές Συντάξεις: Ο Αντώνης Σαμαράς δίνει μάχη να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις. Βάζει ως όριο τα 300 ευρώ και όχι τα 100 ευρώ, που θέτει ο κ. Κουτρουμάνης. Το όριο των 300 ευρώ καλύπτει τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα τους 7 στους 10. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Κουτρουμάνης πίεζε από τον περασμένο Δεκέμβρη, για νέα οριζόντια περικοπή, την 3η, μέσα στο 2011, την οποία μάλιστα θεωρούσε απαραίτητη, διότι -όπως έλεγε- τον Απρίλη τα Ταμεία δεν θα έχουν να πληρώσουν συντάξεις. 

Κατώτατος μισθός: Έχει γίνει σαφές κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου ότι η μείωση του κατώτατου μισθού αφορά μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, χωρίς να προσαρμόζονται σε αυτό οι υπόλοιπες αμοιβές.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών: Για πρώτη φορά, τίθεται θέμα μείωσης εργοδοτικών εισφορών, πρόταση που η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο. 

Εσωτερικό χρέος: Στην πρώτη δόση της νέας δανειακής σύμβασης θα περιλαμβάνονται και 6 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και επιχειρηματίες.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger