Ύφεση στο 5%, εκτίναξη της ανεργίας πάνω από 19%, νέες μειώσεις στις πραγματικές αποδοχές που θα κυμανθούν από 9,5% έως 10,3% προβλέπει στην ετήσια έκθεση του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος απηύθυνε αυστηρές προειδοποιήσεις προς τα κόμματα. (Διαβάστε ολόκληρη την ετήσια έκθεση του Γ.Προβόπουλου)
Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Προβόπουλος αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμηση του για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα φτάσει κοντά στο 5%. Η έκθεση προβλέπει ότι η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το τέλος του 2013.
Παράλληλα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι χωρίς εφαρμογή του Μνημονίου η παραμονή της χώρας στο ευρώ τίθεται εν αμφιβόλω. «Αν μετά τις εκλογές τεθεί εν αμφιβόλω η βούληση της νέας κυβέρνησης και της κοινωνίας να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, οι σημερινές ευνοϊκές προοπτικές θα αντιστραφούν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει γρήγορα σε κατάσταση ιδιαίτερα δυσχερή με αρνητικό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Προβόπουλος.(Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος)
Έτσι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε μήνυμα προς τον πολιτικό κόσμο για το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές. «Το ιστορικό διακύβευμα παραμένει και είναι καίριο: Συντεταγμένη και επίπονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της οικονομίας εντός της ζώνης του ευρώ με τη συμπαράσταση των εταίρων μας ή άτακτη οπισθοδρόμηση, οικονομική και κοινωνική, δεκαετίες πίσω, που θα οδηγούσε τελικά τη χώρα εκτός της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;» υπογράμμισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Γιώργος Προβόπουλος.
Επιπλέον άφησε αιχμές και για την εφαρμογή του πρώτου Μνημονίου, καθώς εξήγησε ότι «αντιμετωπίστηκε αμυντικά, θεωρούμενο ως έξωθεν επιβολή» και κατέλυσε να πολλαπλασιάσει το κόστος, να βαθύνει και να παρατείνει την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.
Nέες περικοπές στους μισθούς το 2012-2013
Επιπλέον μειώσεις των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα για το 2012 και 2013, που θα υπερβούν σωρευτικά το 15% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, από την εφαρμογή των ρυθμίσεων που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση, όπως είναι οι επιχειρησιακές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα και οι μειώσεις των αποδοχών στο δημόσιο τομέα.
Το 2011 οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 3,0% και οι πραγματικές αποδοχές κατά 6,1%. Η μισθολογική δαπάνη ανά μισθωτό, περιλαμβανομένων των εργοδοτικών εισφορών και των δαπανών για συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 2,0%. Η μείωση των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων ήταν 4,9% σε ονομαστικούς όρους, κατά 7,9% σε πραγματικούς όρους ενώ η μείωση των μέσων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκε στο 2,4% σε ονομαστικούς όρους και σε -5,5% σε πραγματικούς όρους. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για τη συνέχεια καθώς η ΤτΕ εκτιμά ότι με την υπόθεση ότι η ποσοστιαία μείωση των κατώτατων αποδοχών, σε συνδυασμό με την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα επηρεάσει περίπου το 25% έως το 33% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα:
• Το 2012 εκτιμάται ότι οι μέσες ονομαστικές προ φορολογίας αποδοχές των μισθωτών στο σύνολο της οικονομίας θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους και κατά 9,5%-10,3% σε πραγματικούς όρους. Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση στον ιδιωτικό τομέα (-8,7% έως -10,0% σε ονομαστικούς όρους, από -9,8% έως -11,1% σε πραγματικούς), ενώ η μείωση των μέσων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξεως του 7,4% σε ονομαστικούς όρους και του 8,5% σε πραγματικούς. Αν υποτεθεί ότι ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5% και της μισθωτής απασχόλησης το 4,5%, υπολογίζεται ότι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα μειωθεί σημαντικά (για τρίτο κατά σειρά έτος) κατά 5,9%-6,8% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 7,8%- 9,1% στον ιδιωτικό τομέα.
• Το 2013, στη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και κατά πάσα πιθανότητα θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές να μειωθούν κατά 7% περίπου στο σύνολο της οικονομίας κατά 3% περίπου στο Δημόσιο και σχεδόν κατά 9% στον ιδιωτικό τομέα. Αποτέλεσμα θα είναι το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να μειωθεί περαιτέρω κατά 6%- 6,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8% περίπου στον ιδιωτικό τομέα τομέα.
Με βάση τους συγκεκριμένους υπολογισμούς, η σωρευτική μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος τη διετία 2012-2013 θα φθάσει το 11,9%-12,7% στο σύνολο της οικονομίας και το 15,3%-16,5% στον ιδιωτικό τομέα, ενώ στο Μνημόνιο τίθεται ως στόχος η μείωση κατά την τριετία 2012-2014 να φθάσει το 15%.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου