Home » » Σαρώνει η κακοκαιρία

Σαρώνει η κακοκαιρία

Written By Djordje on Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 | 09:24



Η πρωτοφανής χθεσινή νεροποντή στην Αθήνα και οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν από χτες σ’ όλη τη χώρα δημιούργησαν πολλά σοβαρά προβλήματα. Σήμερα οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη θυελλώδεις, εντάσεως έως 9 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει σταδιακή πτώση, ενώ το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. 

Η πρόγνωση του καιρού για Τρίτη 7/2

Βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με έντονα φαινόμενα σε περιοχές της Πελοποννήσου, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και του Αιγαίου, χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, περιμένουμε σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 ως 7 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 2 ως 13 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 3 ως 12 στη Δυτική Ελλάδα, 10 ως 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.

Πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο φτάνοντας τοπικά και τα 10 μποφόρ, σχεδόν θυελλώδεις νοτιοδυτικοί άνεμοι στα νοτιότερα πελάγη. Σχεδόν θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν στο Ιόνιο.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές νωρίς το πρωί και μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα φτάσει από τους 7 έως τους 13 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν θυελλώδεις νότιοι-νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν αρχικά στο Σαρωνικό και στο Νότιο Ευβοϊκό, με σταδιακή εξασθένιση. Το βράδυ θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά.


Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε για σήμερα χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά, χιονόνερο αρχικά και χιονόπτωση τις βραδυνές ώρες στα πεδινά. Τα φαινόμενα από το απόγευμα θα παρουσιάσουν σχετική ύφεση. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 πρόσκαιρα τοπικά 8 και στα δυτικά του νομού βορειοδυτικοί μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιόνι στα υπόλοιπα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα θαλάσσια-παράκτια. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι έντονα, από το απόγευμα στα ανατολικά θα παρουσιάσουν σχετική ύφεση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα θαλάσσια- παράκτια πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στα δυτικά από -5 έως 2 βαθμούς. Κατά τόπους θα σημειωθεί ολικός παγετός.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησος θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά- ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της ηπείρου. Τα φαινόμενα, που κατά τόπους θα είναι έντονα, από το βράδυ θα παρουσιάσουν σχετική ύφεση. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 8 πρόσκαιρα στο Ιόνιο 9 μποφόρ, στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί με την ιδία περίπου ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στην ήπειρο τοπικά από 0 μέχρι 5 βαθμούς. Κατά τόπους θα σημειωθεί ισχυρός παγετός.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησος θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη νότια Πελοπόννησο και πρόσκαιρες στις υπόλοιπες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά- ημιορεινά και τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και τη Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στις νοτιότερες περιοχές και χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στη δυτική και νότια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Το βραδύ θα χιονίσει στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ πρόσκαιρα τοπικά 8 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

«Πνίγηκε» χτες η Αθήνα

Σοβαρά τα προβλήματα στην πρωτεύουσα λόγω της πρωτοφανούς καταρρακτώδους βροχής που έριξε το απόγευμα. Περισσότερες από 150 κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. 


Οι κλήσεις για βοήθεια (στο τετραψήφιο «1960») προέρχονταν από τις περιοχές Πειραιάς, Κορυδαλλός, Μοσχάτο, Καλλιθέα, Βύρωνας, Παγκράτι και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, για απάντληση υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα αλλά και την απομάκρυνση πεσμένων δένδρων και αντικειμένων, που παρασύρθηκαν από τον αέρα και εγκλωβίσθηκαν σε δρόμους, προκαλώντας προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Σε «ποτάμια» μετατράπηκαν οι δρόμοι, ενώ το κυκλοφοριακό κομφούζιο σε ορισμένους δρόμους δημιουργήθηκε όταν τέθηκαν εκτός λειτουργίας φωτεινοί σηματοδότες.


Με ομπρέλες στη συγκέντρωση

Εν μέσω καταρρακτώδους βροχής πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας. Οι διαμαρτυρόμενοι του ΠΑΜΕ, κρατώντας ομπρέλες, ξεκίνησαν πορεία μέχρι το Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα την αποτροπή της εφαρμογής των μέτρων, που επιβάλλει η τρόικα.


Δυσχερείς οι συνθήκες σε όλη τη χώρα

- Με αντιολισθητικές αλυσίδες η κυκλοφορία στην εθνική οδό Καλαμάτας - Σπάρτης λόγω χιονοπτώσεων, από το 28ο χλμ. έως το 42ο χλμ., ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους από τα νερά του ποταμού Γαρεάτη.


- Αποκλεισμένα λόγω της υψηλής στάθμης των νερών στους δρόμους πρόσβασης, ήταν τα χωριά Ζευγολατιό, Νεοχώρι και Στενό στον δήμο Τρίπολης.

- Στα Ιωάννινα λόγω σφοδρών ανέμων ματαιώθηκαν οι βραδινές πτήσεις 880 και 809 από Αθήνα προς Γιάννινα και αντίστροφα. 

- Στο Ναύπλιο οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλές πτώσεις δέντρων, ενώ προβλήματα από την κακοκαιρία σημειώθηκαν στα Ίρια Αργολίδας, όπου η θάλασσα φούσκωσε κι εισχώρησε σε παραλιακά σπίτια, ενώ από θαύμα γλίτωσε ένας αλλοδαπός που παρασύρθηκε από τα νερά. 

- Στην Αλεξανδρούπολη, σε προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών προέβησαν οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, λόγω εισροής μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου: μιλάμε για τμήματα των χωριών Ορμένιο, Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας, ενώ οι αρχές ήταν σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. 

- Στην Πάτρα, κατολίσθηση στο 161ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στο ύψος της Πούντας, στην Αιγιαλεία, διέκοψε την κυκλοφορία στην νέα και την παλαιά εθνική οδό, ενώ η κυκλοφορία είχε διακοπεί και στην παλαιά εθνική οδό. 


- Στην Τρίπολη, ο Γαρεάτης ποταμός είχε φουσκώσει και σοβαρές ήταν οι ζημιές σε Λεωνίδιο και Τυρό Κυνουρίας. Στα χωριά Κακούρι, Νιοχώρι και Ζευγολατιό η κατάσταση αντιμετωπίστηκε όταν μηχανήματα του δήμου Τρίπολης γκρέμισαν μάντρες και έδωσαν διέξοδο σε ορμητικούς χείμαρρους.

- Στο Λεωνίδιο η σφοδρή θαλασσοταραχή έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι της πλάκας, καθώς έχουν υποχωρήσει τρία τμήματα του κυματοθραύστη και δεν φαίνεται ο φάρος. 

- Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου: Απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους και τα 9 μποφόρ.

- Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν η Άνδρος και η Τήνος, λόγω βλάβης στη γραμμή υψηλής τάσης που τροφοδοτεί τα δύο νησιά στην περιοχή της Εύβοιας, εξαιτίας της κακοκαιρίας. 

- Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Βόρεια και Νότια προάστια, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά) αλλά και στην Ήπειρο και τα Δωδεκάνησα.


ΠΗΓΗ: http://www.real.gr

Share this article :

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. Moxabeti - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website
Proudly powered by Blogger